Потребне су поправке закона о медијима ради безбедности новинара

01-07-2014 10:31:09 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Преседник Савеза новинара Русије Всеволод Богданов поново је позвао да се што пре размотре поправке закона о медијима, које претпостављају између осталог обавезу послодавц да снабде новинара који ради у кризном жаришту специјалном опремом и легитимацијом, могућношћу пролажења специјалне припреме, додатним осигурањем.

У ноћи између недеље и понедељка погинуо је сниматељ Првог канала руске телевизије Анатолиј Кљајн, доспевши под паљбу у околини Доњецка у Украјини, заједно са колегама. Новинар је задобио смртне ране док су безбедњаци гађали зграду једне од војних јединица, где је сниматељска група дошла да снима репортажу.

Председник Савеза новинара Русије је изразио саучешће породици погинулог сниматеља.

Сада има неколико проблема — законадвно потврдити одговорност послодавца за слање новинара у кризно жариште и оне последице које могу да се појаве: за осигурање новинара и слично. Друго питање је одговорност самог новинара, пре него што крене на такав службени пут треба све предвидети, изјавио је Богднов за РИА Новости.

Раније је преседнички Савет за љуска права разрадио нацрт закона који предвиђа уношње поправки у закон о медијима које треба да појачају безбедност новинара приликом рада у кризним жариштима. Правобраниоци предлажу да се обавеже послодавац да снабде новинара који ради у зони оружаног конфликта средствима индивидуалне заштите, специјалном опремом и знаком за распознавање Штампа/Press, да осигура новинару могућност да прође специјалну припрему, да му обезбедни уговор о додатном осигурању, добровољну геномну регистрацију. Такође, према поправкама, послодавац ће бити дужан да осигура новинару међународну легитимацију новинара који се налази на опасном службеном путу, што је предвиђено додатним протоколом из Женевску конвенцију од 12. августа 1949. године, који се тиче заштите жртава међународних оружаних конфликата.

Читајте више наУкрајина из минута у минут