Андрићград - град памћења

01-07-2014 02:50:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У присуству великог броја грађана, као и представника јавног, културног и политичког живота Републике Српске и Србије свечано је отворен Андрићград.

Свечано отварање Андрићграда је обављено испред његове капије уз музику Оркестара Гарде Војске Србије, а гости града су дочекани старим србским обичајем - са погачаом, соли и ракијом.

На свечаном отварању Андрићграда и о његовом значају Кустурица је истакао следеће:

- Град је најјачи орган памћења у сваком, па и у социјалном смислу. Историја нас је терала да живимо на вододеринама, терала нас из долина на планину, научили смо да правимо динарску кућу, а која је била она која се лако склапа, као шатор, па је дошло време да правимо градове. Таман када смо почели да правимо градове у долинама, онда је дошла нова невоља. Наши градови су трпили велике ударе и никад нису показивали континуирано развој наше историје, односно његове етичке и сваке друге норме.

Јављамо се из Андрићграда, најстаријег и најмлађег града на свету. Сви знамо да је слобода јако заразна реч и јако заразан појам. Један од оних који су окусили слободу и чији пуцањ је био пут у ослобођење од ропства је био Гаврило Принцпип. Тираноубиство које се десило у Сарајеву 1914. године је био повод, а не разлог за Велики рат. Гаврило Принцип је јунак србског народа. Један од оних који су често у историји доживљавали да га криво тумаче и да га стављају тамо где му није место. Ја сам се дуго питао, шта би било да је Штраус видио да је Гаврило Принцип имао плаве очи. Да ли би се песма "На лепом плавом Дунаву" звала "На лепим плавим очима". Читава планета може да слави заразну реч која се зове "слобода". Један од оних који њену дефиницију зна најбоље је наш прослављени песник Матија Бећковић.

Матија Бећковић: Високи саборе, ово је најмасовнији, најлепши и најрадоснији сабор у историји града Вишеграда. Тек што смо прославили 900 година од рођења Стефана Немање, оца нашег православља, наше државе и слободе, оца и брата Светог Саве и 200 година од рођења Светог Петра другог Петровића Његоша . Славимо и 100 година од почетка Првог светског рата који је огласио пуцањ малолетног Г.П. чије је име и презиме како је написао Милош Црњански, састављено од имена једнога архангела и једног начела. Славимо и 150 година од смрти Вука Караџића и 120 година од крунисања краља Петра Првог и 80 година од убиства краља Александра Карађорђевића, врховног команданта Српске војске у Првом светском рату, 100 година од смрти Јована Скерлића, 100 година од рођења Бранка Ћопића, 70 година од смрти од Николе Тесле и Јована Дучића. Сваки дан је једна годишњица и једна задушница, а сва ова имена су жириште на којима почива србски народ и његова судбина. Девет векова после Стефана Немање, Емир Кустурица је подигао Андрићград. Андрићград није ништа друго него обретеније главе цара Лазара, али не само то, него и обретеније поезије Иве Андрића који је симобл свеукупног стваралаштва и у овом граду се укрштају висока култура и непоколебљива вера.

Свечаности је присуствовао и сенатор парламента РФ и члан државне комисије за историју Првог светског рата Анатолиј Лисицин. Он је прочитао поздравно писмо Емиру Кустурици и Андрићграду које су послали Сергеј Наришкин, председник Руске думе и министар одбране РФ Сергеј Шојгу.

- Драга браћо и сестре, примите најлепше жеље од братског народа Русије. 28. јуни 1914. године је ујединио судбину Русије и Србије у јединственом циљу. Борба против агресора за своју слободу. Скоро 100 година Европа умањује улогу Србије и Русије у том рату. Дошло је време да се скупља камење. Ми морамо да вратимо добар глас војника Русије и Србије који су ратовали у Првом светском рату. Симболична је чињеница што се овај догађај одржава на дан стогодишњице сарајевских дешавања и прославља победу мира и слободе али и подсећа на њихову крхкост. Првог августа Русија ће обележити стогодишљицу почетка Првог светског рата. Наша земља се укључила у тај рат на позив савезничког дуга али и срца да би заштитила братске народе од агресије. Пре 70. година Совјетска армија је ослободила Југославију од фашиста. Нажалост све чешће се суочавамо са покушајима ревизије наше заједничке историје, укључујући и покушај преобрта историје Првог светског рата. Пример братске Украјине нам доказује да незнање сопствене прошлости може довести до најтрагичних последица. Убеђен сам да догађај као што је овај, који данас одржава светски познат режисер Емир Кустурица могу да сачувају историјска сећања народа. Срећан вам празник драги пријатељи. Живела Србија!

Свечаност отварања Андрићграда и обележавања 100 година од почетка Првог светског рата је завршена великим ватрометом и концертом чувеног Академског хора Војске РФ "Александров" под вођством диригента Михаила Кирилова.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_07_01/Andricgrad-grad-pamcenja-6068/