Стејт департмент: Можда Украјинци не беже у РФ, већ „посећују баке“

02-07-2014 08:29:06 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Pivovarov/ vostok.rs |


Представница Стејт департмента САД Мери Харф је у уторак поново посумњала у тачност извештаја Управе Врховног комесара ОУН за избеглице поводом држављана Украјине који беже у Русију.

Према подацима Управе Врховног комесара ОУН за избеглице, 110 хиљада људи је побегло из Украјине у Русију, још 54 хиљаде је напустило своје домове, али не и земљу.

„У изјави Управе Врховног комесара ОУН за избеглице није речено да је 110 хиљада Украјинаца побегло у Русију. Речено је да је то број људи који је у одређеном тренутку прешао границу. Може бити да они посећују своје баке и враћају се у Украјину“, изјавила је Мери Харф. „Само 9,6 хиљада људи је тражило азил у Русији“, додала је она.

Раније су у Стејт департменту изјавили да није потврђен велики број избеглица из Украјине.

САД сумњају у бројке које наводи Управа Врховног комесара ОУН за избеглице, јер се у многоме ослања на податке руских власти, који, „благо речено, нису најтачнији извор“, каже Харф. „Ми не сумњамо у углед Управе Врховног комесара ОУН за избеглице“, рекла је представница Стејт департмента.

У сваком случају, наставља она, САД криве за избеглице искључиво „сепаратисте“ на истоку Украјине, а не власти земље. „Тамо није било хуманитарне катастрофе све док сепаратисти нису почели да убијају људе“, закључила је Мери Харф.

Читајте више наУкрајина из минута у минут