Прво заседање новог европског парламента гласаће за његовог председника

02-07-2014 04:58:40 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Christopher Cotrell /cc-by-nc- |


У Стразбуру је отоврено прво заседање новог Европског парламента. Посланици ће прво одабрати новог председника. Мартин Шулц који је био на тој дужности, превремено је напустио ово место 18. јуна, ставши на чело партије Социјалиста и Демократа. Привремени вршилац дужности, попредседник Европског парламента Ђани Питела предаће овлашћења новоизабраном кандидату после тајног гласања у уторак.

У поређењу са именовањем председника Европске комисије — главном политичком дужности у Бриселу, избори за шефа Европског парламента повлаче се у други план. Ипак управо од њега зависи судбина Жан-Клода Јункера, кога је прошле недеље Европски Савет утврдио као свог кандидата на ову дужност. Европски парламент се бира на 5 година. Његов председник на свега 2,5 године: бирају га пред прву седницу, затим он може да буде реизабран на прелиминарним изборима.

Без обзира на то што је на мајским изборима странка десног центра Европска народна партија изгубила 60 посланичких мандата, она и даље заузима већину места у Европском парламенту и остаје навјећа од 7 политичких фракција. Њихови погледи варирају од ултралевих до евроскептичних, али нове политичке групе у Бриселу се нису појавиле: ултрадесни посланици под окриљем Марин Ле Пен која је победила у Француској нису успели да формирају коалицију са посланицима из 6 других евопских земаља, потребну за формирање парламентарне фракције. Друга велика фракција су Социјалисти и Демократ, под руководством Мартина Шулца. Он је заузимао посланичку фотељу више од 20 година пре него што је постао председник Европског парламента. Експерти су склони да претпостављају да ће он сачувати ово место захваљујући договору Европске народне партије и социјалиста. Према условима могућег договора, десни центар ће примити председавање 2017. године, у другом периоду рада парламента у овом саставу од две и по године.

Али на политику Брисела председник Европарламента као таквог нема утицај. Коментарише експерт Центра за Европска истраживања у Бриселу Соња Пједрафит.

- Он је представник Европског парламента и има кључну улогу у његовом управљању, али не формира његову политику. Он прати поштовање процесуалних норми, игра улогу рефера у конфликтима између партија, учествује у састанцима са председницима Европског Савета и Европске комисије. Тачније, с једне стране, његова улога као посредника је кључна, али он не доноси одлуке које изриче Европски парламент. То се ради у комитетима, а затим се износи на гласање пред пленарну седницу. Улога председника Европског парламента у доношењу одлука је незнајачјна у поређењу са улогом председника Европске комисије.

Ипак председник Европског парламента између осталог потписује буџет ЕУ. После избора председника започеће унутрашња дискусија парламентараца — ко ће стати на чело најутицајнијих комитета Европског парламента. Председавање у Европском парламенту до 1. јула је Грчка предала Италији, и њен лидер Матео Ренци иступиће са програмом за наредних 6 месеци. Његова Демократска странка левог центра један је од упечатљивих победника на изборима за Европски парламент у мају. Са 31 посланичким мандатом она је највећа национална делегација у фракцији социјал-демократа. Њени посланици имају добре шансе да стану на чело Европског парламента за економска питања. На њиховом дневном реду је смањење буџетског дефицита Европског парламента, мада сопствени италијански државни дуг ове године је достигао 130% националног бруто производа.