Јурија Љубимова наградиће за дугогодишње и изузетно служење позоришту

02-07-2014 03:03:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Оснивачу Позоришта на Таганки, 96-годишњем редитељу Јурију Љубимову, уручиће почасну позоришту награду Кристална Турандот За дугогодишње и изузетно служење позоришту, саопштила је прес-служба награде.

Народни уметник РФ, редитељ Јуриј Љубимов, 1964. године режирао је представу Добри човек из Сечуана која је постигла огроман успех, Антисветове, Хамлета, створивши позориште на Таганки, на чијој сцени је играо Владимир Висоцки све до своје смрти 1980. годне.

Међу најбољим поставкама позоришта су Галелејов живот Бертолда Брехта, Хамлет Вилијама Шексипра (1971.), А зоре су овде тихе по приповетци Б. Васиљева, поетичке представе Пали и живи, Чујте!, Веруј, друже!.

Бескомромисне поставке Љубимова прославиле су се не само у СССР, већ и у читавом свету, а позориште су назвали ”острвом слободе у неслободној земљи”. Представа по роману Достојевског Злочин и казна, приказана 1983. у Лондону, добила је награду Evening Standard.

Године 1984. Љубимов је био лишен држављанства СССР. То се десило пошто је Тајмс објавио интервју Љубимова Брајану Еплјарду у којем је редитељ изразио свој критички став поводом културне политике СССР.

Уместо Љубивома, уметнички руководилац Позиришта на Таганки био је Анатолиј Ефрос. После лишавања држављанства, Љубимов је радио у Израелу, САД, Енглеској, Скандинавији, Француској, Италији, Немачкој, постављао је како драмске, тако и оперске представе, између осталог у Ковент-Гардену, миланској Скали и Гранд-опери.

Године 1988. Љубимов се вратио у Москву и поново заузео дужност уметничког руководиоца позоришта на Таганки. У позоришту се десио раскол, део трупе се одвојио заједно са претходним уметничким руководиоцем, глумцем позоришта Николајем Губенком. Касније су они формирали ново позориште — Удружење глумаца Таганке.

Године 2011. због конфликта са глумцма, 94-годишњи Љубимов је напустио дужност уметничког руководиоца и директора Позоришта на Таганки по сопственој жељи.

Поред почасне награде на церемонји ће бити резимирани резултати претходне сезоне. Статуета Кристална Турандот се додељује у номинацијама: Најбоља женска улога, Најбоља мушка улога, Најбоља режија, Најбоља сценографија, Најбољи деби, Најбоља представа.

Награда истиче само неоспорна достигнућа и оставља себи право да не додели награду ако у некој номинацији у претходној сезони нема достигнућа. Истовремено могу да буду додељене две награде, ако је неколико радова достојно ње у једнакој мери.