Савет безбедности РФ: Русији су помогли да врати Крим Обамини помоћници

02-07-2014 03:05:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


О томе до чега могу да доведу санкције против Русије, како ће Русија реаговати на развој ситауције и да ли је реално склапање глобалног примирја у Украјини — у интервјуу са замеником секретара Савета безбедности РФ Јевгенијом Лукјановом.

С којим циљем се у Украјини налазе амерички плаћеници приватне компаније за обезбеђење Greystone?

- За сада се не зна до краја колико активно ради ова компанија у Украјини. Али већ сада се може са сигурношћу рећи да је реч не само о америчким плаћеницима, већ о активној делатности такозвних саветника Вашингтона на украјинској територији. Говорим о специјалцима обавештајних служби и безбедносних органа САД који, наравно, не ограничавају се саветима, већ израђују стратешку линију у строгом складу са којом руководство земље доноси одлуке.

Што се тиче присуства плаћеника Greystone у Украјини, из медија знамо да је ова фирма добила уговор од украјинске владе за рад и пружање услуга на успостављању уставног поретка у овој држави.

- Ако САД рукама плаћеника, потомака ”дивљих гусака” Боба Динара желе да нешто ураде у Украјини, то је илузија. То није афричка земља, где помоћу 20-30 људи може да се ухвати председник и да се уместо њега стави свој човек. Ако се такве методе преносе на Украјину као калкиране, у најмању руку то изазива скепсу, ако не иронију.

Русија не жели даљу војну ескалацију у Украјини, у Русији, Европи и целом свету. До сада им није пошло за руком да нас испровоцирају на неадекватна дејства и биће веома тешко надаље.

Све државе имају своје националне интересе, и то што се они не подударају са интересима других земаља, то је нормално. Јасно је да у низу земаља отворено нас не воле, завиде нам, али ми не тражимо љубав, ми инсистирамо на неопходности поштовања норми међународног права, суверених права држава и недопустивости мешања у њихове унутрашње ствари. Ми не прихватамо измишљене оптужбе. Русија, за разлику од оних који је оптужују, није иницирала државни преврат у Украјини и током последњих месеци доследно је деловала у интересима стабилизације ситуације у тој суседној држави и недопуштању њеног распада.

Ми нисмо СССР. Русија је друга држава, учесник светског процеса, ми желимо да имамо своју реч, имамо своје националне интересе које смо спремни да бранимо. И то је изазвало неадкватну реакцију на Западу, блиску хистерији. Али не може се игнорисати фактор Русије у свету.

Повратак Крима у састав Русије довео је до санкција од стране САД и ЕУ. Колико су оне критичне за Русију и да ли је потребно да на њих одговарамо контрасанкцијама?

- Свет је данас врло компактан, посебно у условима глобализације, узајамног прожимања економија. Русија је укључена у светску економију. Ограничења испорука одређене продукције нама, довешће до губитка тржишта за њен пласман за произвођаче, а то ће се одразити на финансијске балансе је појединих корпорација. Сличан ефекат ће имати и забрана извоза руске робе у иностранство.

Ево само неколико примера: Боинг, који је недавно произвео Dreamliner и добио невероватан број наруџбина и уговора са роковима испоруке и могућим казнама у случају неблаговременог испуњења обавеза. Али титанијум за ове чудо-авионе се испоручује из Русије. А ако он престане да стиже, колико репарација ће добити Боинг за непоштовње испорука? Вероватно то није најбољи развој за Боинг.

Европа такође прети. Постоје Пољска, Летонија, Литванија које нам испоручују свињетину. Али она у Белорусији није гора, већ боља.

Да не говорим о француским Мистралима за 1,2 милијарде евра. Шта ће они са њима радити у случају да уговор буде раскинут и да морају да плате пенале? Не помињем 30% потреба Европе за енергентима које се покривају на рачун РФ. А наша робна размена са ЕУ? То је преко 400 милијарди америчких долара...

Ви желите да кажете да западни руководиоци не сагледавају до краја последице по своје земље од увођења санкција против Русије?

- Пет милијарди долара потрошила је Америка на припрему Мајдана. Занимљиво је, да ли су Обамини саветници реферисали да ће се у току свих тих дејстава Крим вратити РФ? Или да ће рејтинг Путина после тога премашити 80%? А требало је реферисати, како би он помислио да ли вреди трошити толике суме. Испада да су саветници Обаме наши главни помоћници. Одиграло је своју улогу и 23 године политике Кијева према Криму.

Каква је улога Пољске у догађајима у Украјини?

Улога Пољске у догађајима у Украјини је значајна. Кампови за припрему теририста на територији ове земље функционисали су годинама. Могуће да и сада постоје. Али од средине 2000-их ова припрема је вођена, то је сигурно.

Да ли је реално склапање не привременог, већ глобалног примирја између страна у конфликту у Украјини? Под каквим условима ДНР и ЛНР могу да пристану на мировни план регулисања кризе који Кијев треба да понуди Луганску и Доњецку?

- Ми бисмо веома волели да се примирје поштује, а такође да нема никакве рокове. Како бисмо схватили да ли ће се представници источних република сложити са мировним планом, треба их прво саслушати, сазнати њихове услове и наћи узајамно прихватљиво решење. Сада све зависи од Кијева.

Са своје стране, Русија је дала јасан сигнал актуалном украјинском руководству о важности наставка датог посла и недопустивости наставка геноцида сопственог народа.

Ви знате да је председник Русије подржао мировни план Порошенка, обратио се Савету Федерације да опозове дозволу коришћења руских трупа у Украјини. Били су предузети и други кораци усмерени на деескалацију напетости.

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ