Да ли евро има будућност?

02-07-2014 03:14:56 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/bob/cc-by/ vostok.rs |


После Другог светског рата САД су наставиле да користе долар као светску валуту. Тада се то многима чинило као једина алтернатива злату, истина ничим обезбеђена. Уз то коришћење долара је наговештавало политичку подршку Вашингтона. Деценијама касније Европа се ујединила у једниствени савез и долар је добио алтернативу — евро. Ипак и ова валута има своје слабе тачке.

Европске земље одавно су покушавале да направе нешто што би могло да замени долар у обрачунима. Прве монете европске алтерантиве појавиле су се 2002. године. Сада у зону евра у потпуности улази 18 земаља Европе. За новембар 2013. године у готовинском промету била је 951 милијарда евра, што је чинило ову валуту власником највише сумарне врдности готовог новца у оптицају, преткавши по том показатељу чак амерички долар. О плусевима и минусима јединствене валуте говори генерални директор УК ЗАО Капитал Управа активима Андреј Гриценко:

- Сопствена валута дозвољава као прво да се ојачају и успоставе трговинске везе унутар Европе. А као друго, поједини проблеми држава се нивелишу заједничком јединственом јаком валутом која постоји за све земље ЕУ.

Истина, у последњем се управо и крије главни проблем евра. У акутној фази кризе сви недостаци европског финансијског система и јединствене европске валуте су испливали. Када су јужне земље ЕУ стајале на ивици банкротства, морали су да их спасавају такође заједничким напорима. Највише је морала да потрши Немачка, као најјача европска економија. Она је морала да издвоји милијарде евра и да отпише део дугова неколицини држава одједном. Међу њима су Португалија, Грчка, Шпанија и Кипар.

Прелазак на евро поделио је зону евра на два табора. Богате земље су постале још богатије, а сиромашне још сиромашније. Коментарише старији аналитичар инвестиционе групе Норд-Капитал Роман Ткачук:

- Зашто се то десило? Рецимо, нека земља прелази са своје валуте на евро. То аутоматски чини скупим производњу унутар земље. Тачније исплате радницима, плате и производна вредност продукције скачу, рентабилност производње се смањује код сиромашних, и земља постаје још сиромашнија. Напротив, локомотиви европске економије — Немачкој — заједничка валута омогућава да привуче раднике из иностранства, чини јефтинијим производњу, самим тим јачајући немачку економију.

Да ли је евро за 12 година постојања успео да замени долар? Неоспорива је чињеница да је евро померио свог конкурента за владајуће позиције, треба погледати курс валута, каже старији аналитичар инвестиционе групе Норд-Капитал Роман Ткачук:

- Тешко је поредити две валуте. Да приметимо да када се евро тек појавио, постојао је паритет: курс евра је био једнак курсу долара. Надаље курс евра је скочио, он је достигао чак размере од једног и по долара. Зашто је настао такав курс? Зато што учесници тржишта и инвеститори управо тако оцењују економију ЕУ у односу на економију САД. Сматрамо да је то објективна оцена, зато што тржиште узима у обзир све нијансе.

Већ од наредне године списак чланова зоне евра попуниће нови члан — Литванија. Без обзира на неодобравање таквог корака од стране Литванаца, власти припремају прелазак на евро, а продавнице нове ценовнике.

Татјана Голованова,