У Русији ће бити вечна ”зима”

02-07-2014 03:24:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Доњи дом руског парламента, Државна дума, одобрила је Закон о израчунавању времена. Његовим усвајањем руски грађани ће већ на јесен пребацити казаљке сат уназад, на ”зимско” време. Земља ће се приближити астрономском времену и 26. октобра ће спавати сат дуже. На томе експерименти са казаљкама на сату треба да престану: по новом закону сва питања израчунавања времена и часовних појасева моћи ће да решава искључиво парламент РФ.

Московско време ће одговарати трећем часовном појасу по скали Светског координисаног времена ( UTS ). Другим речима, када прође ”зимска корекција” времена, разлика између Москве и Гринича ће бити 3 сата, уместо садашња 4. У ствари сунце у Москви излази два и по сата раније него на Гриничу. Ипак било би врло тешко правити поправку за пола сата из чисто техничких разлога.

Али то још није све. У Русији ће бити враћене две часовне зоне: уместо 9 биће их 11. Свака смена времена или зона ће бити регулисана у парламенту, а не одлуком владе.

Ми се већ скоро три године боримо да Русија престане да живи по неком измишљеном времену, изјавио је посланик Државне думе из партије Праведна Русија Михаил Сердјук.

- Здрав разум је победио. Државна дума, укључујући и партију Јединствена Русија и друге фракције, сложила се са нашим предлозима. Ми коначно можемо да доведемо време у склад са астрономским параметрима. Људи добијају могућност да не муче себе, а ни децу. Већ да живе на онај начин на који су навикли, узимајући у обзир све особености велике руске територије.

За повратак на ”зимско време” заложио се већи део становника земље, незадовољан проблемима смене биоритма и стресовима. Шеф комитета доњег дома за заштиту здравља Сергеј Калашњиков изјавио је да медицинска истраживања спроведена 2012-13. године сведоче о озбиљном погоршању здравља становника оних региона где утрђено зонско време претиче појасно у периоду зима- пролеће.

- Људи нису спремни да проживе још једну зиму у оним условима у којима су живели последње три. 26. октобра несумњиво ће доћи до пребацивања казаљки.

Шта више, региони земље ће добити могућност да сами одређују часовну зону, као би максимално приближили локално време астрономском. Такву слободу у руковању часовницима Русија није давала током читаве своје савремене историје.

У Русији, где, како кажу, чак киша пада понекад ”из политичких разлога”, парламентске вежбе са временом такође имају за многе политичку обојеност. Новине су чак назвале усвајање нацрта закона ”бунтом” парламента против премијера Дмитрија Медведева. Управо када је он био председник и на његову иницијативу Русија је 2011. престала да пребацује казаљке и прешла на ”летње време”. А такође је променила број часовних зона, било их је 12.

Последње две године државна дума се оштрила на ”временске реформе” Медведева. Коначно, крајем маја, она је предложила влади да реши питање времена у року од месец дана својим указом. Али влада то није учинила, расписавши конкурс за мониторинг односа према укидању вечног ”летњег времена” у регионима. Трошкови на такво акетирање су били процењени на 12 милиона рубаља. После тога руски посланици су се одлучили а директан демарш и покренули убрзан законодавни процес.

Треба напоменути да је први прелазак са зимског на летње време због уштеде енергије увела Британија. Овај систем је са изузетцима усвојен у многим земљама света. Од почетка прошлог века Русија је много пута експериментисала са својим временом. ”Декретно време” (појасно плус један сат) увела је својим указом пре револуције Привремена влада Керенског. 30-их, 50-их, 80-их, 90-их су га укидали, поново уводили и поново кориговали на летње и зимско. У земљи је изведено мноштво медицинских и социјалних истраживања која су врло често давала потпуно супротне резултате. Обичне ”кориснике времена” у СССР, а затим и у Русији, толико су збунили да данас тешко да ће се наћи десетак руских грађана који су стању да се сете свих невероватних кривина у токовима руског времена.

Андреј Федјашин,