ИДИЛ и САД, или план украинизације Ирака

03-07-2014 11:17:05 | | Глас Русије, фото: AP/Ahmed al-Husseini/ vostok.rs |


Гранате не штеде чак ни светиње: мине експлодирају поред главног шитског храма Ирака — џамије Ал-Аскари у Самари. 14 особа је рањено. Офанзиву терориста из сунитске групације Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) ирачке владине снаге су одбиле.

Ипак, део региона — као и читав север земље — остаје у рукама екстремиста. Успеси ИДИЛ се објашњавају једноставно: екстремисте подржава део локалног становништва, говори експерт Високе школе економије Леонид Исајев.

- Ова групација толико нагло напредује на рачун тога што на њену страну прелази локално становништво, између осталог локална полиција. Они напредују толико успешно искључиво по северним, сунитским регионима Ирака. Народ се придружује тој терористичкој групацији у многоме зато што је крајње незадовољан политиком актуалних власти. Ако се говори о покушајима њиховог убацивања у друге регионе, тешко да ће им нешто поћи за руком.

САД које су, као се сматра, донеле у Ирак демократију, тек недавно су повукле одатле своје трупе. Сада Вашингтон изјављује да ће помоћи ирачким властима саветницима и оружјем: у Багдад је већ стило 500 војника са хеликоптерима и беспилотним летелицама. Плашећи се хаоса код својих граница, Ирачане подржава и Иран: високи војни чиновници из Техерана већ консултују регуларну војску. Русија је испоручила Багдаду око десет јуришних Су-25, и испоручиће још, ако се појави потреба, сматра главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Русија ће пружити Ираку сву неопходну војно-техничку помоћ, укључујући испоруку ваздухопловне технике, убојна средства. Како би ирачке оружане снаге могле да успешно одбију офанзиву терориста из групације ИДИЛ. Број авиона намењених нападу, пре свега копнених циљева, групација терориста у офанзиви износи 30-40 летелица. То је експертска оцена, а конкретни број ће одредити сам Багдад.

Москва подвлачи да руских пилота у Ираку нема — само технички персонал. Стручњаци из Русије ће помоћи локалним колегама око склапања и сервисирања авиона.

Помоћ споља највероватније ће дати могућност Багдаду да стабилизује ситуацију. Али неће потпуно решити проблем, уверен је експерт руског Института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

- Ове мере нису у стању да ликвидирају саму војну опасност од исламских радикала. И овде се поставља принципијално питање: да ли ће САД допустити војну помоћ од стране Техерана Багдаду? Да ли ће оне пристати на то да сиријске оружане снаге пруже помоћ званичном Багдаду? Овде се они налазе у врло тешком положају. Пошто, ратујући против терористичке организације ИДИЛ у Ираку, истовремено подржавају оне снаге које ратују против режима Башара Асада у Сирији.

Истовремено, Вашингтон изјављује о подршци јединственог Ирака — и паралелно државни секретар САД преговара са лидерима ирачког Курдистана. Одмах после посете Џона Керија Аутономна област Ирачки Курдистан изјављује да припрема референдум о независности.

Што се тиче могућности распада земље, руски амбасадор у Ираку Иљја Моргунов односи се према таквим изјавама спектички. Према његовим речима, сличне прогнозе су се чуле још пре америчког упада 2003. Али земља за сада се није распала. Москва се нада да ће ирачке власти ипак изаћи на крај са насталим тешкоћама.

Игор Силецки,