Последице америчке политике на Блиском истоку

04-07-2014 10:50:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Andrey Stenin/ vostok.rs |


Блиски Исток раздиру међуверски и међуетнички сукоби. Као резултат америчких акција, у великом броју земаља у региону оборени су политички режими. Међутим, на њихову смену дошли су још радикалније снаге. Тешко да је Вашингтон тако нешто желео, али легитимизација радикалног ислама је свршен чин.

После распада Совјетског Савеза САД су успеле да успоставе свој геополитички модел на Блиском истоку. Циљ - да се пронађу или створе савезници који би у потпуности подржавали линију Вашингтона. Према речима Станислава Тарасова, директора истраживачког центра "Блиски исток-Кавказ", Међународног институт за савремене државе, ради постизање овог циља Бела кућа је кренула на савез са различитим људима и организацијама, укључујући Ал-Каиду и Муслиманску браћу:

- Американци су се суочили са једноставном чињеницом: режими, који су постојали на Блиском истоку и у Северној Африци, имали су диктаторску природу. Други режими су делимично еволуирали ка европским стандардима демократије. Ове режиме су Американци срушили, јер нису обезбедили подршку новој парадигми америчке политике. Сједињене Америчке Државе су кренуле на савез са најневероватнијим савезника, уклањајући секуларне, полусекуларне, полудемократске режиме. САД су отвориле "Пандорину кутију", одакле је изашао радикални ислам. Као резултат "арапског пролећа", на власт су дошли радикални, диктаторски режими, који су дестабилизовали читаву ситуацију.

Размере овог феномена нису могли ни предпоставити у Сједињеним Америчким Државама, док су многи руски експерти давно схватили чему све то води. Актуелни процеси - природни наставак насилног прекрајања Блиског истока. Након повлачења трупа из Авганистана, земљи прети претварање у други Ирак, а САД неће моћи да контролишу ову кризу на помолу, убеђен је Станислав Тарасов:

- Свет је постао мултиполаран. Американци сада имају две опције: или да уђу у конфронтацију са новим центрима моћи, или, обрнуто, да траже компромис са њима и крену путем договора. Америчка дипломатија још увек ради на томе да не спаљује мостове и остаје у контакту и са Русијом и са Кином.

Експерти виде много разлога за неуспех идеје лојалног Блиског Истока. Према речима експерта-оријенталисте Института за стратешке студије и анализе Сергеја Демиденка, Американци нису узели у обзир комплексност односа етничких и верских група у региону:

- Стратегија је била контрапродуктивна. Американци су добили супротно од оног чему су тежили: они су само узбуркали Блиски исток, ушли су тамо не узимајући у обзир етноконфесионалне специфичности држава, које су покушали да реформишу. Они апсолутно нису узели у обзир противречности међу религијама и укупну друштвено-економску ситуацију. Узбуркали су ситуацију и оправши руке, побегли отуда.

Барак Обама се нашао у епицентру разорне блискоисточне олује. Ирак апелује за помоћ, али пружити је, улазећи поново у Багдад, председник САД није спреман. За ово би га осудио цео свет, као и његови грађани. Имајући у виду ове противречности, усложњава се и унутрашња политичка ситуација у Сједињеним Државама. У току је борба између републиканаца који су уверени да су успели да освоје Блиски исток, и демократа, који оптужују Обаму за губитак контроле над регионом. Експерти су уверени: Вашинктон нема никакву јединствену стратегију за Блиски исток, и зато ће догађаји у региону наставити да се крећу по опасној и непредвидивој путањи.

Марија Меркулова,