„Мистрали“ за Русију? Онда казнити једну француску банку!

04-07-2014 11:09:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шта би још могли да смисле како би Русију још јаче и болније уболи? Није пошло за руком преплашити је санкцијама... Можда партнере и савезнике притиснути? „Апсолутно!“- рекли су у Белом Дому и почели да делају. Већ је болно колико се Американцима не допада Американцима руско-француски посао, купопродаја носача хеликоптера „Мистрал“!

Вашингтон је почео велику игру. Оптужио је ни мање ни више него једну од највећих француских банака - BNP Paribas за финансијске малверзације. Наиме, стављено им је на терет да нису следили режим економских санкција САД. Суштина овог дела се састоји у следећем: како тврди Министарство правде САД, BNP Paribas је спроводила незаконите финансијксе операције. У рукама америчких службеника правног ресора земље, наводно се налазе докази да је велики део трансакција- готово 6,5 милијарди долара, 2006.-2007.године обавио одређен број грађана Судана који су иначе оптужени од стране Вашингтона за саучесништво у тероризму.

Према подацима припадника истражних органа поменута банка је ове операције вршила путем мањих банака сателита. И ето нашао се разлог. Американци су решили да казне BNP Paribas у износу од 9 милијарди. Али, ово није све. Банци су забранили да током једне године, почевши од 2015.обављају трансакције без готовинског новца у купо-продајним пословима са нафтом и гасом. А на све то, током две године, BNP Paribas не може да буде банка-посредник у Њујорку и Лондону у случају пословања са независним банкама. BNP Paribas се сложила са свим овим казнама. Боље да плате, него да остану сасвим празних руку. Ипак, француске власти нису спремне да претрпе такве кораке из САД. Они су изазвали велики број сумњи. Тако, по мишљењу шефа дипломатије Лорана Фабијуса, сви слични проблеми требало би да се решавају путем сарадње у оквиру државних структура обе стране, а не на овај начин. Као одговор на ово, Американци су узгред поменули „Мистрале“ за Русију. Испада, добро- Вашингтон је спреман да опрости грехове BNP Paribas, ако Париз одустане од испоруке носача хеликоптера Москви...

Мало дубље закопаш и сва правда изађе на видело. И ето вам правосуђе на амерички начин.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут