„Левијатан“ без псовки у Кану

22-05-2014 11:46:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Филм „Левијатан“ руског режисера Андреја Звјагинцева, који ће бити приказан у оквиру програма Канског фестивала, неће изгубити „део себе“, обзиром да ће из верзије која буде била приказивана у биоскопима бити уклоњени делови са непристојним речима.

У Кану је 14.маја почео главни европски филмски фестивал, који ће трајати до 25.маја. Русију ће у оквиру такмичарског дела представљати и филм „Левијатан“- „прича библијске личности Јова, премештена у савремену Русију“. Причу чине Николај који живи на северу и који је заједно са оцем изградио кућу и радионицу. Његов свакодневни живот се руши сплетом судбинских околности. Главну улогу у филму игра Алексеј Серебрјаков.

Према ранијим изјавама, из филма ће бити уклоњене све непристојне речи, обзиром да је почетком маја ступио на снагу закон који брани употребу псовки и непристојног говора у филмовима и на свим јавним наступима. Према овом документу, филм који буде приказиван без цензуре, биће лишен дозволе за јавно приказивање.

„Левијатан“ неће изгубити део себе, након уклањања делова са псовкама. Филм је добар, али се мени није допао“, - изјавио је Медински, на конференцији за новинаре.

Зјагинцев је један од најуспешнијих и најпознатијих руских режисера на свету. Његов филм „Елена“ је 2011.године добио у Кану специјалну награду жирија у оквиру програма „Посебни поглед“. Филм је сакупио читав низ награда, а у том смислу и четири „Златна орла“, од којих је један припао режисеру. Само у Француској је претходно остварење Звјагинцева „Повратак“ погледало 600 хиљада људи, а иначе, овај је филм добио главну награду Венецијанског фестивала 2003.године.