Ода Ћирилу и Методију: У Москви и читавој земљи

23-05-2014 11:54:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Грандиозним маратоном песама ће обележити грађани Русије Дан словенске писмености и културе. Он се слави сваке године на дан спомена равноапостолних светаца Ћирила и Методија. Главне свечаности ће бити одржане 24. маја. Иначе се празник обележава толико широко да се већ давно претворио у Недељу словенске писмености и културе.

У част браће Ћирила и Методија, првих учитеља словенских народа, стваралаца азбуке и проповедника хришћанства одржавају се концерти, изложбе, научне конференције. Русију посећују гости из Белорусије, Украјине, Србије, Црне Горе и Македоније. Ради учешћа у свечаном богослужењу је у Москву стигао првојерарх Бугарске цркве - Свети патријарх Неофит. Поред свечаних богослужења биће приређено и више од 200 световних акција, организованих уз учешће музеја, библиотека и концерних сала. Коментар Архимандрита Тихона (Шевкунова).

- То је догађај без преседана не само у руској, већ и светској култури. У сваком случају, по својим размерима. Репертоар је промишљен и утврђен доста дано, пре неколико месеци.

Највећа свечаност ће бити одржана у Москви, на Црвеном тргу: тамо ће бити одржан „јединствени концерт за читаву земљу“. Обједињени хор од 2 хиљаде људи ће окупити гласове најбољих академских колектива. Прикључиће им се сви региони земље, док ће Санкт-Петербург, Владивосток, Владикавказ и Севастопољ повезати с Москвом видео-мост.

Отвориће концерт Ускршњи тропар „Христос Васкрсе“, који ће бити изведен на латинском, грчком и црквено-словенском језику. Програм обухвата руске и украјинске народне песме, дела класика совјетских песама Александре Пахумутове и Николаја Добронравова, на крају концерта ће бити изведено дело Глинке „Слави се“ и финална ода „Апостолима речи“, посвећена Ћирилу и Методију. Пред микрофоном је музички руководилац концерта, главни војни диригент оружаних снага Русије Валериј Халилов.

Пре свега је присутно духовно начело. Поред тога су заступљене вишеструке теме - родољупска, лирска, али се концерт састоји од песама, које заиста знају сви. Овај празник ће уединити многе генерације људи и кроз музику, и кроз историју.

Као и књижевност, јер песме, које воли и пева земља, већ су симболи нашег доба, историја. Између осталог, књижевности се приликом Дана словенске писмености и културе додељује велика пажња: у оквиру прославе се већ 6. пут одржава церемонија награђивања носилаца Патријаршије књижевне награде „Свети Ћирил и Методије“. У Сали црквених сабора Храма Христа Спаса уручује је сам Патријарх Московски и све Русије Кирил. Она се додељује писцима за верност духовним и моралним вредностима, за стварање уметничких дела, посвећених људском животу, породици и друштву. Ове године су високу награду добили познати критичар, пријатељ и биограф Виктора Астафјева – Валентин Курбатов, самарски протојереј Николај Агафонов и председник Савеза писаца Валериј Ганичев. Патријарх Московски и све Русије Кирил, честитајући победницима, поменуо је низ критеријума, према којима Свети синод РПЦ врши свој избор.

- Оцењује се не неко одређено дело, већ читаво стваралаштво. При одлучивању је одзначаја и личност аутора, његов друштвени став, допринос општенационалној дискусији о најважнијим актуелним питањима. Желим номинантима награде да успешно развијају таленат, свесни пред Богом и људима своје одговорности за сваку написану или изговорену реч.

Посебна је радост за Патријарха на Дан словенске писмености и културе јединство друштва, духовног и световног, захваљујући браћи Ћирилу и Методију. На крају грандиозног маратона песама ће бити одржан празнични ватромет.

Карина Ивашко,