Фестивал ”Москва дочекује пријатеље” биће одржан у оквиру Године Велике Британије

26-05-2014 12:00:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Александр Вильф/ vostok.rs |


Једанаести Међународни фестивал Москва дочекује пријатеље, који ће бити отворен у понедељак, биће одржан у оквиру унакрсне године Русија — Велика Британија и биће приређен поводом прославе 20-годишњице међународног добротворног фонда Владимира Спивакова, саопштава се на званичном сајту фонда.

Концерти ће се одвијати сваког дана на разним сценама — у Московском музичком позоришту Станиславског и Немиривича-Даченка, музеју музичке културе Глинке, Мултимедија-арт-музеју, сликарској галерији Шилова, Дому научника, меморијалној кући Шаљапина. Фестивал ће бити отворен 26. маја на сцени Светлановске сале Московског међународног Дома музике, стоји у саопштењу.

У форуму ће учествовати око хиљаду и по младих талената из региона Русије и читавог света — солисти инструменталисти, диригенти, вокалисти, играчки и хорски колективи, оркестри и сликари. Први пут ће на фестивал допутовати представници Кине и Мексика.

На отварању у понедељак млади извођачи ће иступити у пратњи камерног оркестра Виртоузи Москве. Истог дана у Дому музике ће почети да ради изложба сликарских радова учесника фестивала. Свечано затварање форума ће протећи у Дому музике 5. јуна. Фестивал Москва дочекује пријатеље основао је фонд Владимира Спивакова уз подршку администрације председника Русије, министарства културе, министарства иностраних послова и других ресора и организација. У саставу организационог комитета фестивала налазе се угледни политичари, друштвени посленици, научници, представници културе и уметности. Форум се одржава сваке године од 2004. године на најбољим сценама Москве, Подмосковља, руских градова. Фонда Владимира Спивакова је направљен у циљу да подржи талентовану и сиромашну децу у различитим областима уметности. За 20 година он је пружио финансијску подршку преко исплате директних стипендија хиљадама младих талената и пружио могућност школовања на најбољим музичким академијама деци из региона Русије и ЗНД.