Московљани упознају савремено србско сликање икона

05-07-2014 08:51:43 | | Глас Русије, фото: (с) Јеромонах Игнатиј (Шестаков) http://w |


Изложба Светлост иконе, која је представила традиционалне и савремене иконе из србских манастира, одржана је у Москви. Организатори су амбасада Републике Србије у Москви и београдски Институт за студије културе и хришћанства. На изложби су биле представљене иконе из радионица манастира Жича, Градац и Павлица.

Циљ организатора је да представе разноврсност савремене српске иконографије. О организацији изложбе и о Институту прича његова потпредседница Даниела Марковић.

- Институт је основан 2012 године са идејом да окупља пре свега људе и да развија дијалог међу људима, међу различитим културама и да на савремену уметност посматра из хришћанства. Организујемо скупове, радионице, конференције, округле столове, који указују на тај однос између савремене културе, савременог начина живота, и хришћанства које је увек актуелно. Жеља организатора изложбе је да представе широј и стручној јавности најрепрезентативнији савремени србски иконопис кога карактерише изузетан баланс савремених тенденција и тежње за очување традиције. Ми помажемо иконописним и манастирским радионицама са потпуно различитим техникама, од савремене до традиционалне. Изложба је продајна и прикупљен новац иде манастирским радионицама за побољшање њихових услова рада, бољих боја, бољих материјала и просто наравно побољшања услова у којима живе, да они буду у свом молитвеном духу мирни, а свакако то материјално неће значити пуно.

Церемонији откривања изложбе су присуствовали државници и црквени великодостојници, представници крупних србских компанија, које раде у Москви. Обративши се присутнима, ванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србија у Москви Славенко Терзић је рекао.

- Данас у разговору са мојим саговорницима рекао сам да Срби и Руси, братски народи, недовољно познају једни друге. Зато је данашња изложба начин упознавања са србским манастирима, србском иконографијом. Чини ми се да је, с једне стране, традиција наше иконографије византијска, с друге, словенско-руска. Србска култура, према мом мишљењу, заиста је сентенција обе традиције. Зато ми је посебно драго, што сви ми присуствујемо овој акцији. Култура је одувек била добар мост између србског и руског народа. Зато увек имамо, о чему да разговарамо.

Многи присутни су приликом откривања изложбе износили своје визије србског сликања икона. О томе је причао и министар регионалног развоја РФ Игор Сљуњајев.

- Невидљива веза између србског и руског народа постоји током више векова. Срби су народ тешке, а велике судбине. Мени је посебно драго да видим начине сликања икона, те морам да признам да ми више одговара византијски стил. Ауторску икону сматрам лепим сликарством, док је византијска икона попут прозора у горњи свет.

О прозору у горњи свет су говорили многи присутни на изложби. Јеромонах Сретенског манастира Игнатије Шестаков је истакао посебан значај експозиције за савремени свет.

- Данас се придружујемо светињама захваљујући иконописцима србских манастира Жича и Градац, који су за нас извор Божије благодети. Добра је сарадња у економској, политичкој и гасној сфери. Међутим, духовно јединство, повезано и с овим иконама, ипак је важније. Надам се да ово није наш последњи сусрет у таквом формату, те ће се наша сарадња ширити.

Вероватно ће током одржавања изложбе многи руски добротвори купити иконе, односно, пружити материјалну помоћ иконописцима. У сваком случају, потпредседник Института за проучавање културе и хршћанства Даниела Марковић је задовољна откривањем изложбе.

- Задовољна сам. Одазвали су се нам важни људи, фирме, које су желеле да подрже и купе иконе и дају прилоге манастирима. Само отварање је било јако значајно за нас пошто су се појавили представници Руске и Српске православних цркава, представници држава Србије и Русије. Тако да присуство тих људи на отварању је свакако благослов.

Григориј Соколов,