Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Ноле поново ``број један``

Ноле поново ``број један``

07-07-2014 07:24:49 | | rts.rs/ vostok.rs |


Ђоковић–Федерер 3:2 (6:7/7:9/, 6:4, 7:6/7:4/, 5:7, 6:4). Велико финале великог Вимблдона припало је Новаку Ђоковићу. Након четири сата игре надиграо је великог Швајцарца. Федерер је доказао да још вреди, а србски ас да заслужује прво место које му поново припада. Након велике борбе Новаку прорадиле емоције и у сузама радосницама примио трофеј.

Сјајан меч, четири сата врхунског тениса. Оба тенисера приказала све лепоте белог спорта. Прегршт фантастичних потеза, "немогућих" поена. Преокрети, падови, трчање, савладан бол и стисак руке. Обојица су заслужила трофеј, али Новаку је припао онај сјајнији. Новак је извојевао победу, која га је вратила на место које му припада, на место број један светског тениса.

Ђоковић је тако у 128. финалу Вимблдона освојио седму гренд слем титулу у каријери, а други трофеј у Лондону после 2011. године. Он је преузео прво место на АТП листи од Шпанца Рафаела Надала, а Федерер се после пласмана у финале заменио са сународником Станисласом Вавринком на трећем месту. То је био 35. дуел Ђоковића и Федерера и 17. победа за србског тенисера.

Федерер је играо у свом 24. гренд слем финалу и покушавао да освоји 18. гренд слем титулу, односно рекордан осми трофеј на Вимблдону, а Ђоковић је 13. финалу освојио седми велики трофеј.

Тенисери су у првом сету освајали гемове на свој сервис, па је сет одлучен у тај-брејку. Федерер је повео са 3:0, али је Ђоковић преокренуо на 6:5. Он је у два наврата је сервирао за сет, али је Швајцарац ипак добио тај део игре са 9:7.

Novak-002.jpg
Ђоковић је у трећем гему другог сета направио брејк и повео са 2:1, а након тога је до краја успео да сачува предност и изједначи у мечу на 1:1.

У трећем сету тенисери су чували своје сервисе, па је сет одлучен у тај-брејку. Ђоковић је повео са 2:1, до краја је сачувао предност и повео у мечу.

Наш тенисер је у четвртом гему четвртог сета направио брејк и повео са 3:1, али је Федерер одмах узвратио и смањио заостатак. Србски тенисер је поново одузео сервис противнику и после гема на свој сервис повео са 5:2. Новак је након тога сервирао за меч, али је Федерер освојио пет узастопних гемова и изједначио на 2:2 у сетовима. Наш ас у 10. гему није успео да искористи меч-лопту.

Federer-002.jpg
После трећег гема у петом сету Ђоковић је тражио помоћ лекара због повреде листа десне ноге. Убрзо је меч настављен, а тенисери су освајали гемове на свој сервис, иако је Ђоковић у осмом гему имао три брејк лопте. Новак је у 10. гему ипак успео да одузме сервис Федереру и после четири сата игре дошао до победе. Ђоковић је тако после три узастопна пораза у финалима на гренд слем турнирима (Вимблдон и Ју-Ес опен 2013. и Ролан Гароса ове године) освојио трофеј.