Преминуо Бора Тодоровић

07-07-2014 01:41:15 | | novosti.rs/ vostok.rs |


Прослављени глумац Бора Тодоровић преминуо је после краће болести у Београду.

Неколико дана након операције слепог црева чувени глумац се пожалио на болове и одједном му је позлило. Хитно је оперисан и лекари су констатовали да је имао мождани удар након којег се није будио из коме.

Претходна два дана Бора Тодоровић се није будио из коме. Иначе, пре операције слепог црева, овај врсни глумац је виђен на јавним манифестацијама где ништа није упућивало на то да има здравствених проблема. Тако је почетком прошлог месеца присуствовао промоцији књиге Боже Копривице, када је као и увек ћаскао са својим пријатељима а теме су биле уметност и фудбал.

Тодоровић је рођен је 1930. године у учитељској породици у Београду. Напустио је студије машинства и посветио се студирању глуме. Био је у класи са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем, Марком Тодоровићем код професора Јоза Лауренчића.

Брат је славне Мире Ступице, а отац глумца Срђана Тодоровића и глумице Дане Тодоровић.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али убрзо са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом одлази у Загреб где је четири године радио на сцени Хрватског народног казалишта.

По повратку у Београд игра у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама: Арсеник и старе чипке, Спровод, Крмећи кас, Развојни пут Боре Шнајдера, Капе доле, Друга врата лево, Мрак и шума густа, Псеће срце, Радован ИИИ, Маратонци трче почасни круг, Чудо у Шаргану, Аудијенција Вернисаж, Вештина, Повратак.

На филму је остварио велики број значајних улога, препознатљивим по његовом озбиљном изразу лица чак и када су у питању комедије. Многе реплике ликова које је играо данас су препознатљиве и често се цитирају.

Добитник је бројних награда укључујући Стеријину, награду Ћуран, Зоранов брк, Павле Вусијић, Гран при за улогу у "Професионалцу" у Кану.

КОЛЕГЕ: НЕСТАО ЈЕДАН ОД НАЈВЕДРИЈИХ ГЛУМАЦА

Познати глумац Бора Тодоровић преминуо је јутрос у Београду а са његовим одласком изгубили смо великог глумца, једну од најведријих личности београдског пејзажа и сјајног друга и пријатеља, оцениле су његове колеге и пријатељи.

"Бора је био велики, суптилан глумац, али пре свега сјајан друг и пријатељ. Духовит, увек најлмлађи у друштву. Али, нажалост најмлађи и одлази. Неизмерно сам тужан", рекао је Тањугу режисер Горан Паскаљевић.

Театролог Јован Ћирилов оценио је да је са одласком Тодоровића из наше средине "нестао један од најведријих глумаца и личности београдског пејжажа.

"И то је некаква животна противречност повезивати Бору Тодоровића са крајем. Остаје нам уверење да глумачка уметност оставља за собом траг, пре свега у његовој породици, у његовом сину, утицају који је учинио на друге, бар утиску да се са ведрином може пролазити кроз наш тегобни живот и кроз нашу средину у којој увек има вишка историје", рекао је Ћирилов Тањугу.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић рекао је да је смрт Тодоровића "огроман губитак и за нашу кинематографију и за позориште и за породицу и културу".

То је каријера која је трајала као мало која, он је још 1956. играо у филму "Мрежа" Бојана Ступице и тада је почео своју филмску каријеру и свих ових година био је присутан и на филму и на телевизији.

Оно што је радио 80-тих година са свим најпознатијим редитељима са ових простора: Гораном Марковићем, Гораном Паскаљевићем, Емиром Кустурицом, Ссијаном, Балетићем, Душком Ковачевићем... је оно по чему се наша кинематографија препознаје када се осврнете шта је наша кинематографија била у 20. веку, рекао је Зеленовић.

"Оно што је мени занимљиво је да се реплике из тих филмова у којима је играо и данас се могу чути у свакодневном говору и то говори да Бора Тодоровић није био глумац клишеа. Све су његове улоге веома разноврсне и особене на свој начим и то је доказ његовог огромног глумачког талента који је Бора поседовао. Огроман је губитак за све нас", закључио је он.