Русија показала разумевање за српске ставове

07-07-2014 04:30:01 | | rts.rs/ vostok.rs |

Србија не жели да руши пријатељске односе


Србски премијер Александар Вучић рекао је, после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом, да Србија жели да постане део ЕУ, али без нарушавања односа са Русијом. Русија je показала пуно разумевање за српске ставове. Сви енергетски пројекти теку по плану, при чему "Јужни ток" има приоритет, рекао је Медведев.

"Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом", рекао је Вучић и навео да је Русија показало пуно раумевање за српске ставове.

Mинистар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да премијер у Москву није отишао да му тамо буде нешто пренето, већ да отворено и објективно разговара са премијером и са председником Русије.

„Нама је у интересу да пронађемо стратешке партнере за енергетске компаније, да видимо колика може да буде цена гаса за нас у будућем периоду, шта можемо да урадимо око Јужног тока и каква је његова будућност“, рекао је Стефановић.

У материјалима које је Москва припремила за Вучићеву посету, наглашава се да постоји могућност да Јужни ток добије и крак за Косово и Метохију.

У тим „метеријалима“ стоји и ово: „Проучава се могућност изласка гасовода на андминистративну линију Србија-Косово са паралелним формирањем на Косову потрошачке мреже на бази дугорочних уговора о испорукама руског гаса“.

Још је наглашено да се разматра и могућност градње крака за Македонију, иако је раније било планирано да се Македонија са Јужним током споји преко територије Бугарске.

„Руководство Србије подржало је ову идеју - прецирано је - јер тежи да земља добије статус регионалног енергетског чвора“.