„Словеначки“ јун у Москви

08-07-2014 08:41:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Kirkach Sergey/ vostok.rs |


Три позоришне представе и књижевно вече – може да се тврди да је крај јуна испао „словеначки“. 23.-24. јуна 2014. године уз подршку Амбасаде Републике Словеније у РФ и Министарства културе Републике Словеније, као и Међународне Позоришне Агенције Play & Play, одржана су гостовања уједињеног састава Позоришта „Франц Прешерн“ у граду Крањ и Позоришта града Птуј.

На руском језику су биле представљене две приредбе савремених словеначких драмских писаца - „Шокошопинг“ Матјажа Жупанчића (редитељ Тадас Монтримас, превод Максима Рејно) и „Ја, Бетман“ Винка Медернсдорфера (редитељ Алексеј Крајевски, превод Жане Перковске).

У драмском комаду Матјажа Жупанчића Шокошопинг савремени свет је представљен као трговински центар, који нема своје лице, а који претвара људе у букване, поткопава људске односе или их своди на апсурд.

Човек, којем администрација мегамола намеће улогу 50-хиљадитог купца, губи способност да се противи, те, нашавши се у клопци потрошачке идеологије, није више способан да се извуче...

Друга представа је за децу, тинејџере, одрасле, деде и баке, како је рекао сам аутор. Њена је тема тинејџерска суровост и њени узроци: то је опомена за одрасле, који сматрају да проблеми, заслужни пажње, почињу тек када човек постаје пунолетан.

После гледања је одржана дискусија, у којој су учествовали гледаоци, глумци и словеначки гости, који су дошли на гостовање у Москву.

Такође су словеначки глумци предствили приредбу „Младожења са оног света“ према драмском комаду Светлане Макаровић. Сиже приредбе је руским гледаоцима познат према песми „Леонора“, коју је написао истакнути песник из 19. века Василиј Жуковски. Младић и девојка су се заволели, али је младић погинуо, а девојка не може да се помири са његовом смрћу. Драмски писац Светлана Макаровић је унела у стари сиже нови садржај: у њеној приредби има две „сестре“, две стране једне личности, које се боре међусобно – шта ће победити – прагматизам или верност романтичној успомени? У финалу супротстављање духовности и баналности се завршава победом последње, али та победа одвратно изгледа, те не личи на победу.

Уочи представе је био одржан стваралачки сусрет са комедиографом и песникињом Светланом Макаровић. Она је написала више од 300 књига, у којима наступа у различитим жанровима, од бајке све до публицистике. За многе своје стихове – и за децу, и за одрасле, она је сама компоновала музику.

Приликом сусрета су биле рецитоване песме на словеначком и руском језику, одржани разговор и размена мишлења по питањима књижевног стваралаштва, као и актуелним проблемима данашњости.

Вера Жердева,