Фестивал краткометражног документарног филма

08-07-2014 05:52:44 | | Глас Русије, фото: andricgrad.com/ vostok.rs |

25. јула у Андрићграду ће бити одржана церемонија награђивања победника


Великодушност, историја, милосрђе, народ... Свега 12 основа политике, моралности и друштвеног живота, ако ћемо - ”духовних веза”. Термин је актуализован у експозеу Федералном сабору председника Русије Владимира Путина. Социолошке аспекте овог појма сада одређују научници. А уметничким се позабавио савезни руски пројекат Мрежа, чији учесници су смислили Међународни фестивал краткометражног документарног филма "Дванаест духовних веза". Експерти су познати руски филмски уметници и Емир Кустурица који им се прикључио.

Позвани су да учествују млади аутори из Русије, Украјине, Белорусије и Србије. Са секретаром за штампу Мреже Анастасијом Мељник разговарао је наш извештач.

Документарни филмови нису најважнији у Кустуричином стваралаштву, при томе србски режисер је једна од кључних фигура вашег фестивала. Чиме је условљено интересовање Мреже за његову личност?

- Један од праваца нашег пројекта је подршка младих режисера. Кустурица је недавно био у Русији о одржао радионицу за наше младе ствараоце. У току дискусије је била дотакнута тема документарног филма. Емир је изразио спремност да подржи наш фестивал и да ради са нама. Ми, наравно, можемо да ослонимо на његово искуство, добро је ако он буде својеврсни духовни узор за наше младе режисере, али задатак је ипак у томе да они снимају управо своје филмове, са ставом који нико не намеће.

Али документарни филм је у већини случајева осуђен да никада не изађе на велике екране, зато што је по својој природи мање популаран од играног.

- Студент режије у нашим земљама не може да сними филм који ће бити приказан у читавом свету. Са друге стране, буџет ових филмова је мали, њихов адут су праве емоције реалних људи са реалним причама. 90-их година у масовну дистрибуцију су ушли холивудски филмови који су почели да диктирају моду, где смо ми приказани као неке пијанице у шубарама. Ми желимо да разбијемо овај стереотип, зато смо решили да нађемо младе ауторе и да покажемо нашу стварност.

Позивање србских режисера претпоставља да нас спајају духовне везе. Како нас везују, на пример, милосрђе и великодушност, може се претпоставити, али Путин, то је већ теже. Како могу да изгледају документарни филмови посвећени председнику?

- Још нисам гледала филмове који су послати на фестивал. Мислим да после 16. јула, када буду сакупљени сви радови, ми ћемо видети како може да се сними филм посвећен Владимиру Путину.

Ваш циљ је да се ”формира корпус документараца-пропагандиста из разних земаља (…) који диктирају нова правила за читав свет помоћу уметности”. Како да се то учини? Јер није ваљда да треба правити ружичасте пропагандне филмове? Иначе ће то бити исти ти пијанци у шубарама, само супротно.

- Ми желимо да видимо оне који данас тек почињу, а сутра, можда, биће узор за подражавање и почеће да тумаче догађаје не онако како је то згодно нашим европским и америчким пријатељима, већ реално. Филмови који ће учествовати у фестивалу треба да покажу како живимо. Наравно, лакше је једноставно приказивати лоше, него оно чиме се поносимо. И лакше, него да говоримо о оном систему вредности који је грађен током векова. Мислим да ће документарни филмови помоћи да погледамо на то шире.

25. јула у Андрићграду ће бити одржана церемонија награђивања победника. Поред награда од организатора фестивала, они ће добити могућност да посећују мастер-клас и семинар Емира Кустурице.

Тимур Блохин,