Будућност Саркозија: велика политика или затвор?

08-07-2014 10:07:11 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Benoit Tessier/ vostok.rs |


Бивши председник Француске Никола Саркози поново спрема оправдања. Овог пута је он осумњичен за корупцију: давање мита и коришћење службеног положаја за личне сврхе.

Први пут у историји савремене Француске човек, који је заузимао положај шефа државе, не само се налази под истрагом, већ у току 15 сати даје исказе у полицијској станици. То доказује да је закон исти за све нас, каже заштитник људских права, друштвени делатник и новинар Марек Халтер.

- То је уједно шок и новитет. С једне стране је то добро, јер сведочи да живимо у демократији, да је наш правни систем исти за богате и сиромахе, за оне, који имају власт, и који је немају. То је прво. Друго: Французи питању: Зашто? Размумем Саркозија, он је имао велике амбиције, те је тражио новац незванично. Ту почиње проблем.

Многи повезују нове оптужбе Саркозија са намером да се врати у велику политику. Раније је он изјавио да жели да истакне своју кандидатуру за предстојеће председничке изборе 2017. године. Експерти су сложни у томе да у будућој трци за положај шефа државе Пете републике Саркози има шансе за победу.

Што више, потпуно је могуће да недавно хапшење може да буде од користи за оптуженог. То је неки тактички потез самог бившег председника, - сматра представник Адвокатске коморе ЕУ у Русији Александар Трешчев.

- Можда је то фина, лукава, подмукла игра, где није главни задатак да он буде осуђен. Можда је циљ привлачење пажње, јер штампа пише да је оптужен за корупцију. Фактички је он оптужен за то, што је добио неке информације о неком предмету. Уствари не видим ту неке злоупотребе.

Према оптужбама Саркози може да буде осуђен на 10 година затвора и новчану казну у износу 200 хиљада евра. Сам осумњичени кривицу не признаје, већ сматра да на такав начин на њега врше притисак ради политичких циљева. У интервјуу француским ТВ каналима бивши шеф републике је испричао да је шокиран кампањом против њега, те изнео мишлење да представници иследних органа намерно врше акције да би га понизили.

- Желим да кажем онима, ко ме види и чује. Никада нисам издавао, трудио сам се да не изневерим поверење, никада нисам вршио акције, које би противречиле принципима републике или власти закона. То је покушај да ме понизе и манипулација правосуђем – све је учињено ради тога да би се о мени створила лажна представа.

Међутим, у свему томе има једне законитости: чим Никола Саркози прави потез ради повратка у велику политику, одмах настају нови детаљи његовог кривичног предмета. Иначе, сами иследници сматрају да је веома тешко прикупити доказе за члан трговина утицајем. Процес може да дуго траје. Без обзира на то, што чека Саркозија – положај председника или затвор, у сваком случају пажња према његовој личности је обезбеђена.

Диана Горшечникова,