Да ли је потребна Палестини трећа интифада?

08-07-2014 10:12:16 | | Глас Русије, фото: AP/ vostok.rs |


Отмица и убиство у ноћи између 1. и 2. јула 16-годишњег Мухамеда Абу-Хдејра у јерусалимском предграђу била је одговор на убиство три израелска тинејџера у јуну. У актуалном трагичном заотшравању ситуације на први поглед нема ништа ново: принцип ”око за око” одавно већ одређује одговоре Израела на све акције палестинских екстремиста. Али овог пута иза догађаја је помаља врло злослутни фактор.

Како признају чак изралески листови, случај са Абу-Хдејром је показао да у Израелу почињу активно и агресивно да делују ултранационалистичке јеврејске организације. Мухамеда Абу-Хдејра су отели и живог спалили дан пошто су били пронађени лешеви три отета израелска тинејџера. Израел је оптужио за отмицу припаднике Хамаса. Компоненте ”запаљиве смесе” су одмах изазвале још један пожар.

У арапским квартовима израелских градова дао данас се дешавају демонстрације поритив убиства. На зидовима кућа су натписи ”смрт Израелцима”. Супротни табор пише на истим тим зидовима ”смрт Арапима”. Сукоби су обухватили, осим Источног Јерусалима, Назарет и насељена места северног Израела.

Полиција Јерусалима је објавила да је ухапшено 6 активиста националистичких групација, осумњичених за спаљивање Палестинца. Лист Џерузалем пост саопштио је данас да ухапшени припадају групи подршке La Familia јерусалимског фудбалског клуб Бејтар. La Familia, према њеним речима, већ одавно је у евиденцији израелске полиције због ватреног екстремизма.

Ситуација је усијана до такве мере да је израелски премијер Бињјамин Нетањјаху био приморан да сазове увече у недељу 6. јула ванредно заседање кабинета. Он је изјавио да је убиство Палестинца ”терористички акт” и да у случају потврде умешаности у убиство, кривци ће бити кажњени по закону. Нетањјаху је истовремено позвао лидере арапских и јеврејских општина Израела да умире становништво.

Међутим, много ће зависити од тога да ли ће заиста израелске власти позвати кривце на одговорност. Палестинци већ одавно не верују у праведност израелске истраге и судова. Лидер палестинске аутономије Махмуд Абас чак је упутио специјално обраћање Генералном секретару УН Бан Ки Муну са молбом да преузме на себе истрагу трегедије. Главно питање је сада у томе како ће се сви догађаји одразити на палестинско-израелски мировни процес. И коме иде на руку заоштравање. Нову палестинску интифаду сада очигледно неко провоцира и то не може бити палестинско руководство, каже председник Удружења пријатељства и пословне сарадње са арапским земљама, познати политиколог Вјачеслав Маузов. Састајао сам се у Москви са лидерима палестинске аутономије Махмудом Абасом за време његовог последњег доласка у Москву 24. јуна. Он је чврсто привржен политичком процесу регулисања кризе и сами Палестинци најмање су заинтересовани за осујећивање мировног процеса, уверен је Вјачеслав Матузов.

Најжалосније је што САД, посебно актуална администрација Барака Обаме, својим дејствима руши читав темељ регулисања кризе, који је изграђиван деценијама, говори Вјачеслав Матузов.

- САД су сломиле устаљену праксу и нарушиле основне принципе на чијој основи последњих година прилично успешно, мада и полако, напредовало је регулисање блискоисточне кризе и преговори између Израела и Палестине. Русија, УН и Европа полазили су од тога да успех у преговорима може да буде достигнут само заједничким напорима квартета посредника: САД, Русије, ЕУ и УН. САД у последње време су вукле на своју страну и покушавале све да раде саме. И све се разбило у парам парчад.

Ситуација због таквог ”непрофесионализма” Вашингтона сада је критична, уверен је Вјачеслав Матузов. Због политике САД у Сирији, Ираку, у Украјини фактички је блокирана међународна сарадња са Русијом на решавању палестинског проблема. Ову сарадњу ће бити невероватно тешко обновити.

Невоља за Палестину није чак у неуспеху последњих посредничких напора, већ у томе што се арапски свет кардинално променио после арапског пролећа. Световни национализам многих арапских држава сменило је трагање за националним идентитетом и наклон тих трагања је у једну страну — у страну религије, каже Татјана Носенко, водећи научни сарадник Института за оријенталистику РАН. У таквом контексту палестински проблем, нажалост, прстао је да буде онај снажни фактор консолидације за арапски свет какав је био 60-их, 70-их година прошлог века, каже Татјана Носенко.

- Погледајте чиме се баве сада главне арапске земље. То нису ни из далека проблеми палестинског народа. Данас су Палестинци у главном препуштени сами себи. На међународном нивоу ова подршка се такође смањује, пошто у свету за ове године појавило се превише других пролбема и палестински проблем у извесном смислу одлази ”на маргине”.

У понедељак ујутру своје посредничке напоре у регулисању нове кризе у односима између Палестине и Израела понудио је Египат. Али шта ће од тога испасти, за сада је тешко рећи.

Андреј Федјашин,