Ирак се претвара у жариште глобалне нестабилности

08-07-2014 10:18:04 | | Глас Русије, фото: Nazek Mohammed/ vostok.rs |


Ирак се распада, таква је реалност коју многи не желе да виде. Такву изјаву у интервјуу немачком листу Велт ам зонтаг дао је ових дана лидер Ирачког Курдистана Масуд Барзани. То није први политичар који сматра да је распад државе неизбежан.

При томе, како тврди Курд, позиције исламиста само јачају. Када Багдад не би игнорисао постојеће проблеме, ситуација би могла да буде боља. Између осталог, премијеру Нурију ал-Маликију било је потребно од самог почетка да формира мултирелигиозну прелазну владу са прдставницима разних народа. Али сада је време пропуштено. Ирак је фактички већ подељен, и не чуди што су ирачки Курди спремни да одрже референдум о независности, пошто су уверени у успех подухвата. Околности им иду на руку. Сада је право време за проглашавање суверенитета, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

- Актуална ситуација на Блиским Истоку, силовит покушај дестабилизације Ирака, већ декларисано формирање Исламског калифата на територији Ирака, омогућавају Курдима да се брзо крећу ка проглашавању своје независности. Много година заредом руководство Ирачког Курдистана је декларисало могућност одржавања референдума о независности. Њихове оружане формације су заузеле град Киркук на граници курске и арапске зоне Ирака, који су Курди увек сматрали својим. То је велики нафтоносни регион и зато има смисла очајнички се борити за њега. Као друго, курска влада у Ербилу спроводи одвојену од Багдада међународну политику, склопила је споразуме са Турском о испоруци нафте. Остало је само да се направе мали формални кораци, прогласи независност, донесе сопствени устав.

Лидер Ирачког Курдистана Баразани је уверен да су се односи региона са Турском у последњих 10 година битно побољшали и сада се налазе на врло добром нивоу. Он се залаже за мировни процес. Ипак, ако турски Курди после ирачких затраже суверенитет, Анкара ће морати да одустане од преговора у корист војних метода задржавања контроле над ситуацијом. Говори експерт Међународног института за најновије државе, политиколог Станислав Тарасов.

- Актуалној влади неће поћи за руком да задржи власт на читавој територији Турске ако се не одлучи на врло обзиљне административно-политичке реформе. Сасвим је могуће да ће се Курди из тактичких разлога одлучити на алијансу са Анкаром и почети израду свог виђења будућности турских Курда, а неће одмах позвати своје саплеменике на сепаратизам. То ће бити тактички корак. Али у перспективи, при таквом развоју догађаја, при таквом односу према проблему од стране Запада, САД и њихових партнера из НАТО-а, тенденција за Турску стиче разорни карактер. Сада на дневном реду стоји питање распада ове државе или формирања новог типа државе на федеративним основама. То је оно што се назива ”пустити џина из боце”. Тамо своје захтеве истичу Алавити, није се случајно заоштрило јерменско питање.

Док Курди разматрају идеју независности, исламисти формирају на територији Ирака сосптвену квазидржаву. Тако планирају да издају пасоше Исламског калифата, а за сада чисте територију која је у њиховој ”надлежности” од туђих религиозних светиња. Вашингтон плаћа за подршку радикалних исламиста у Сирији и другим земљама Африке и Блиског Истока, где у таласу споља провоцираних револуција појавила су се жаришта напетости. Сливајући се међусобно, она прете да поткопају стабилност чак не ни у регионалним, већ у светским размерама. У Ираку читава америчка геополитика се распала као кула од карата. Ма како да се заврши тамођњи грађански сукоб, јасно је једно — Блиски Исток клизи у хаос и постаје фронт светског конфликта.

Сергеј Дуз,