Налазите се на страници > Почетна > Економија > Реверс очаја

Реверс очаја

08-07-2014 05:28:35 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Gleb Garanich/ vostok.rs |


Мађарска не намерава да одустане од изградње гасовода Јужни ток. Градићемо Јужни ток, јер овај пројекат повећава безбедност енергетског снабдевања наше земље, те нећемо допустити, када би ситуација у Мађарској зависела од Украјине, - изјавио је критичарима тог пројекта премијер Мађарске Виктор Орбан.

Међутим, упорна жеља ЕУ да изолује Русију може да створи ситуацију, када ће већ ове зиме од Украјине зависети топлота у кућама читаве Европе. И даље одбијајући закључивање споразума с Русијом о параметрима испорука и плаћања гаса, украјинска страна само гомила дугове и истовремено разрађује сценарије коришћења тог гаса, који Гаспром испоручује у Европу.

Такав процес се на дипломатски начин зове реверсним испорукама. Недавно је компанија Нафтогас Украјине ведро изјавила да око 20 европских компанија, међу којима су највећи гасни трејдери ЕУ, већ је испољило интересовање према испорукама гаса из ЕУ у Украјину преко Словачке.

Међутим, ово питање има два сумњива аспекта. Прво, постојећи договори о испорукама руског гаса у земље ЕУ омогућују коришћење за реверс у Украјину само споредног гасовода Војане-Ужгород, као и евентуално једног од цевовода преко станице за дистрибуцију гаса у словачком граду Вељке-Капушани. Њихов укупан капацитет никако неће омогућити задовољавање потреба Украјине, - истакао је у разговору с Гласом Русије генерални директор руског Фонда ефикасне политике Кирил Танајев.

- Украјина данас нема ни техничке, ни комерцијалне могућности да би добијала гас у неопходним размерима, заобишавши Русију. Зато сваке претпоставке да је проблем могуће решити ако се преузме гас из Европе, имају илузоран карактер.

Међутим, поред техничких сложености, реверс гаса у Украјину могао би да створи за ЕУ економске, а чак и политичке проблеме. Реч је о томе да повећање реверсних испорука уствари значи обратно пумпање у Украјину руског гаса, који се према уговорима испоручуе у ЕУ. Такви пројекти уствари није ништа друго него дотирање власти Кијева на рачун интереса самих Европљана, и то, у основи су политички, а не финансијско-економски разлози, - објаснио је Гласу Русије шеф руског Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов. Он је подсетио на сличне погодбе, закључене у мају 2012. године између Нафтогаса и немачке компаније RWE Supply & Trading GmbH ( RWEST) о куповини и продаји оног гаса, који углавном стиже из Русије.

Украјина преко таквих погодаба не решава ниједан од својих проблема. Она не добије ни алтернативни, ни јефтини гас у неопходним размерима. Дакле, реч је искључиво о политичкој погодби.

Знамо. какав је то реверс. То је вештачки реверс, уствари реверса нема, тако је коментарисао недавно ситуацију председник Русије Владимир Путин: Како је могуће преко истог гасовода испоручивати гас на једну страну и обрнуто? Не треба бити стручњак у гасној сфери да би постало јасно да није то реално. Уствари добијају наш гас и плаћају неким западним партнерима у Европи који не добијају уговорени обим. Такво питање реверса очаја ни Украјину, ни ЕУ неће загрејати.

Петар Искендеров,