Далеки Исток Русије чека земље АСЕАН-а

08-07-2014 08:46:02 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Русији је боравио генерални секретар држава Југоисточне Азије (АСЕАН) Ле Лионг Мин. Програм његових састанака био је врло опширан: од министра спољних послова Сергеја Лаврова до генералног секретра Шангајске организације за сарадњу Дмитрија Мезенцева. О развоју сарадње са земљама АСЕАН било је говора на преговорима са високим чиновницима руског економског блока.

На састанку са Ле Лионгом Мином Сергеј Лавров је истакао да регион Пицифичког прстена представља један од приоритета у спољној политици РФ. Усмерени смо на развој продубљене сарадње са свим структурама које делују у том региону, и међу њима АСЕАН игра водећу улогу, подвукао је министар. Према његовим речима, програм боравка Ле Лионг Мина у Москви у пуној мери одразио је богату палету веза Русије и АСЕАН-а.

Заиста, поред основних — Регионалног форума за безбедност и Источноазијског самита, Русија учествује у разним форматима сарадње земаља Пацифичког прстена под окриљем АСЕАН-а.

Већ 18 година Русија је партнер АСЕАН-а у дијалогу. Постоји мапа пута економске сарадње. И мада робна размена Русије и земаља АСЕАН-а расте и достигла је 17,5 милијарди долара, то ни из далека не одговара потенцијалу земаља, посебно у контексту обима трговине од стотина милијарди долара са Кином, Јапаном, САД. У промени таквог положаја велику улогу треба да игра развој руског Далеког Истока, сматра руководилац Центра АСЕАН-а на МГИМО МИП РФ Виктор Сумски.

- Русија не може да понуди земљама АСЕАН-а огроман обим робе масовне потрошње, као Кина, или брендове високих технологија, као Јапан и Јужна Кореја. У резерви код нас је интензивирање веза не просто између земаља АСЕАН-а и Русије, већ између АСЕАН-а и територија убрзаног развоја које ће ускоро бити формиране на руском Далеком Истоку ради иновационе производње. Сибир и Далеки Исток Русије су такође места где је концентрисана авионска индустрија, космичке и енергетске технологије — оно у чему је Русија јака и чиме може да заинтересује земље АСЕАН-а. Треба такође истаћи да појавом великих пројеката транспорта енергената — сахалинске фабрике и Источни нафтовод — појавиле су се реалне могућности да се у источном и југоисточном правцу одигра на ону енергетску карту коју смо тако успешно развили у западном правцу. На рпимер, пуштањем у рад Источног нафтовода удео руске нафте у нафтном увозу Филипина скочио је до 25%. И за сваку земљу Асоцијације може се навести пример јачања економских веза са Русијом.

Сарадња са АСЕАН-ом отвара за Русију једно од највећих тржишта света. Завршавајући другу деценија партнерских односа, Русија и Асоцијација увећавају и проширију дијалог у интересима мира и процвата региона Пацифичког прстена.

Јелена Никулина,