Путин: Пажљиво пратимо развој догађаја у Србији

08-07-2014 03:54:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Потписивање уговора за Јужни ток


Председник Русије Владимир Путин је изјавио да Русија и Србија имају добре заједничке пројекте, али перспективе билатералне сарадње су „још веће“.

„Имали сте садржајне разговоре с руским колегама. Ми пажљиво пратимо развој догађаја у вашој земљи, али и покушавамо да учествујемо у развоју пре свега наших тржишних и економских веза“, - рекао је Владимир Путин на састанку са премијером Србије Александром Вучићем.

У Србији се може изградити главни енергетски чвор система Јужни ток. „Са територије Србије ће кренути два крака – у Републику Српску и Хрватску.

Разматра се могућност изградње крака за Македонију из Србије, а не како је раније планирано из Бугарске“, - речено је на сусрету председника РФ Владимира Путина и премијера Србије Александра Вучића.

Наглашено је да је руководство Србије подржало ту идеју и да Србија жели да добије статус регионалног енергетског чвора“. „Разматра се питање о гасоводу Србија - покрајина Косово, и стварању потрошачке мреже за испоруку руског природног гаса“, стоји у коментарима.

Премијер Србије Александара Вучић се нада да ће у уторак Москва и Београд потписати најважније уговоре за пројекат Јужни ток.

„Надам се да ћемо данас завршити са најважнијим уговорима за гасовод Јужни ток“, рекао је Александар Вучић на сусрету са председником РФ Владимиром Путином. Шеф Гаспрома Алексеј Милер је објаснио новинарима да ће се у Београду данас потписати уговор о изградњи компресорске станице. „Потписује компанија која је добила тендер“, - рекао је Милер.