Рад на мозаику у храму Светог Саве би се могао завршити за шест година

09-07-2014 02:42:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Гаранција је непрекидно финансирање


Научници лингвисти налазе русизме у Законоправилу који је саставио Свети Сава. То потврђује да су у раду на првом србском правном документу помагали руски монаси. Прошли су векови — и у раду на храму који носи име Светог Саве учестоваће руски мајстори.

Унутрашње уређење највећег православног храма на Балкану може да се заврши за шест до осам година, - овакво мишљење у интервјуу за нашу радиостаницу изразио је члан Руске академије уметности Николај Мухин. Недавно се уметник вратио из Београда, где је разматрао руски допринос изградњи са председником Томиславом Николићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и патријархом Србским Иринејом.

Господине Мухин, протокол о руском учешћу је потписан још у марту 2012. године, тема је разматрана и пре тога. Међутим, за сада конкретни кораци нису учињени. Ипак очигледно је да помоћ у виду 15 хиљада квадратних метара мозаика за унутрашње уређење храма остаје на снази?..

- Ако ћемо прецизно, тамо има око 17 хиљада квадратних метара који треба да буду под мозаиком. Ми смо започели састанак са протонеимаром храма Војиславом Миловановићем с осмехом: прошло је 5 година, а ми још разматрамо осликавање храма. Пет година у размерама вечности није ништа, али ми старимо! Пројекат је мало прикочен, зато што је мозаик врло тешка и скупа технологија.

Основни обим радова ће преузети на себе руски стручњаци, али у штампи пишу да ће бити укључена и србска страна.

- Руска академија уметности је добила право да одржи савезни конкурс у Русији за украшавање храма Светог Саве. У септембру ће бити одржана изложба конкурсних пројеката, биће одређена три победника, тачније три мајстора који ће радити са својим тимовима. Сада је прерано говорити о томе ко и шта ће да ради. Један од прворазредних задатака је да се насликају за оне који ће слагати мозаик скице у боји у природној величини. То је око 50 седмометарских фигура за куполу. Наравно, Срби не могу сами све то да ураде.

Привемени оквири завршетка радова стално се одлажу. Раније се говорило до 2020. године, сада се већ чују рокови ”за 15-ак година”. А шта ви мислите, када ће ”посао века”, започет још 30-их година бити завршен?

- Председник РФ је обећао Србији украшавање овог храма, а ако је Путин рекао ”ми ћемо то урадити”, значи урадићемо. После септембра ми већ можемо да показујемо пројекте Администрацији председника РФ, а у октобру се планира Путинова посета Београду, приређена поводом 70-годишњице ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. Ја сам оптимиста, верујем да ако до тада председници на рукама буду имали скицу, ако радимо нежурећи и квалитетно, све може да се уради за 6-8 година. Када је грађен храм Христа Спаса такође нико није веровао да ћемо га осликати за мање од годину дана, али ми смо успели. Гаранција успеха пројекта је непрекидно финансирање.

Са Балканом сте упознати с почетка 2000-их, осликавали сте овде капеле, цркве, између осталог цркву Вазнесења Господњег у Убу. Узимајући у обзир да ћете вероватно учествовати и у раду на цркви Светог Саве, испричајте о свом србском искуству.

- Радио сам у Убу више од три године. Нема такве књиге о србском иконописању, фрескама и мозаику коју нисам имао у библиотеци, тако да сам се припремио. Радио сам лако, број пријатеља сваким даном је био све већи. Најдирљивије је што су ме локални становници стално хранили свим оним по чему је чувена србска кухиња. Све свадбе и рођендане у том малом граду смо прославили са мештанима. Могу да кажем да сада добро знам црквену културу у Србији, менталитет тог народа, оно што је за њега свето.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ