Немачка допушта Америци превише

10-07-2014 09:16:08 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Специјалне службе САД и Немачке уз подршку дипломата покушавају да заташкају шпијунски скандал. И једној и другој страни није повољно да детаљи односа између стратешких савезника буду изнети на суд међународне јавности.

Према подацима западне штампе, здржан је 31-годишњи мушкарац, сарадник БНД који је за две године сарадње са специјалним службама САД украо преко 200 тајних докумената немачке обавештајне службе. Докази говоре да је радио за Американце.

Ова прича изазвала је талас негодовања у Немачкој. Како је подвукао председник Јоахим Гаук, ако се потврди да је сарадник БНД шпијунирао у корист САД, то може да се оцени као ”игра са пријатељстовм и тесним везама”. Укратко, скандал на први поглед не може да се не одрази на односе Вашингтона и Берлина, сматра шеф одељења за европска политичка истраживања, доктор политичких наука Надежда Арбатова.

- Ако се ипак испостави да је заиста постојала кртица која је снабдевала одређене службе у Америци информацијама, то ће наравно веома помрачити немачко-америчке односе. Зато што то није први скандал. И то сведочи о томе да председник Обама лоше контролише своје специјалне службе. Зато што ситуација која сада настаје у односима САД и савезника нема преседана. Ипак НАТО савезници учествују у заједничким операцијама, они ризикујуживоте, и упоредо са тим дешавају се такви непријатни скандали и раскринкавања. То све неће побољшати климу у односима између Америке и Немачке, Али наравно, не треба говорити о томе да ће доћи до потпуног раскида односа.

Канцелар Немачке Ангела Меркел изјавила је да вођење обавештајне делатности у САД против савезника не слаже се са партнерском сарадњом. Немци су изразили спремност да раскину договоре са САД и Великом Британијом о сарадњи обавештајних специјалних служби који важе још од 1945. године. Упоредо са тим, када је први емоционални талас утихнуо, Берлин и Вашингтон су започели полако али сигурно да се повлаче уназад, покушавајћи да заташкају скандал. Оштре реплике појединих представника немачке политичке опозиције тону у море помирљивих изјава. При томе основе политичко-економских веза две земље не доводе се у сумњу. На пример, Немци остају присталице зоне слободне трговине ЕУ и САД. У целини, они не ризикују да дозволе отоврени скандал и заоштравање у односима са Американцима. И мада су сада односи између савезника горе него после упада Американаца у Ирак пре 10 година, статус-кво је остао исти: Немачка наставља да се налази у геополитичком пољу САД, показујући читавом свету пример свесног (мада и принудног) уступања дела државног суверенитета у име концепције трансатлантског савеза као средства америчке експанзије на европском континенту, која нагло застарева.

Сергеј Дуз,