Владимир Путин у Латинској Америци: БРИКС и не само

10-07-2014 09:17:36 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Латинска Америка је ”растући партнер” Русије. Москва има солидне позиције на латиноамеричком тржишту, изјавио је директор Института за Латинску Америку РАН Владимир Давидов. Конференција за штампу у МИА Росија севодња била је посвећена предстојећој посети председника Русије земљама региона и учешћу Владимира Путина у самиту БРИКС.

Симбол све већег утицаја земаља са економијама у развоју — тако називају учесници организације Развојну банку БРИКС. Споразум о формирању нове међународне установе са капиталом од 100 милијарди долара лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке ће потписати на самиту који ће бити одражан 14-16. јула у бразилској престоници.

Циљ посете руског председника не ограничава се само самитом БРИКС. Пре Бразила Владимир Путин ће посетити Кубу и Аргентину. Заједничких интереса Русија и државе Латинске Америке имају много, они ће, наравно, наћи свој одраз у потписаним споразумима, истакао је директор Института за Латинску Америку РАН Владимир Давидов.

- Мислим да имамо солидне позиције на латиномаеричким тржиштима у низу земаља и грана. Поред традиционалне робе, као што је продукција хемијске индустрије, имамо солидне позиције на тржишту металуршке продукције. Имамо такође велике перспективе у извозу инжињерских услуга, извозу технологија.

Један од примера успешног рада на латиноамеричким тржиштима, по речима експерта, везан је за руску хеликоптерску технику. Русија извози хеликоптере у 7 земаља Латинске Америке, међу њима су Бразил, Аргентина, Перу, Мексико. Ускоро ће за извоз у Мексико отићи средњемагистрални авион Сухој Суперџет.

Без обзира на то што је обим трговине између Русије и земаља Латинске Америке прилично велик, предстоји да се још много уради, сматра Давидов. Последњих година се не бележи обзиљан раст обима спољне трговине, који остаје на нивоу од 16-17 милијарди долара. Али БРИКС није замро у свом расту. Између осталог, Аргентина је изразила жељу да се придружи организацији. Истина, реално ступање не може да се деси скоро, сматра Давидов.

- У оквиру БРИКС Аргентина има добре односе са свим земљама. Али ова органиазција је изграђена на основу консензуса, зато треба спровести консултације. ЈАР је изјавила жељу да се придружи 2010, а примили су је две године касније. Тако да придруживање Аргентине није брза одлука — али вероватноћа је значајна.

Између осталог, о угледу који стиче БРИКС сведочи и реакција Вашингтона. Чим је почело да се говори о могућности учешћа Аргентине у самиту организације — за сада само с правом госта — амерички суд је донео одлуку која кажњава Аргентину због њеног спољног дуга. Врховни суд САД је обавезао Буенос-Ајерес да исплати скоро милијарду и по долара власницима хартија од вредности који нису пристали на услове предложене реструктуризације државних облигација земље. Између осталог, са сличним ситуацијам у скоријој будућности помоћи ће да се изађе на крај Развојна банка БРИКС.

Прва држава у латиноамеричкој турнеји Владимира Путина биће Куба. Председник ће стићи на Острво Слободе 11. јула на позив председника Државног савета Раула Кастра. Планиран је и састанак Путина са лидером кубанске револуције Фиделом Кастром. 12. јула руски председник ће посетити Буенос-Ајрес.

А од 13. до 16. јула Путин ће боравити у Бразилу. Поред учешћа у самиту БРИКС председник Русије ће се састати са бразилским лидером Дилмом Русеф и преставницима пословних кругова. Н акрају ће Владимир Путин посетити цремонију затварања светског првенства у фудбалу. Русија ће примити штафету светског фудбалског Купа — управо она ће бити домаћин такмичења 2018. године.

Игор Силецки,