Јакуњин у Београду потврдио да се убрзава модернизација србских пруга

11-07-2014 05:56:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ако је Владимир Јакуњин, директор Руских државних железница, непожељна особа у Сједињеним Државама, с обзиром да се налази на тамошњој црној листи особа којима су уведене санкције после почетка украјинске кризе, и то само зато што су високо позиционирани у руској државној номенклатури, онда је неоспорна чињеница да је његова посета Београду потврдила да је он драги гост у Србији, а за то очигледно постоје и добри разлози - јер лично руководи обновом српске железнице.

Дакле, Јакуњин је заједно са потпредседницом Владе Србије Зораном Михајловић обишао радове на модернизацији пруге у Панчеву, где се том приликом могла чути оцена да радови теку још бржом динамиком него што је то предвиђено пројектом који се финансира из руског кредита. Уосталом, управо је таква потреба за убрзањем радова била један од закључака током протеклог сусрета Александра Вучића са његовим руским колегом Дмитријем Медведевим пре неколико дана у Москви, када су се двојица премијера договорила да убрзају руску модернизацију српске железнице.

Конкретно, на панчевачком магистралном правцу то значи да се брже од предвиђеног рока гради други колосек који ће омогућити повећање обима транспорта, а тај приход који ће бити остварен од теретног саобраћаја ће, како се јуче могло чути – представљати окосницу развоја србских железница у будућности, што иначе до сада није био случај. Након обиласка градилишта, директор руских железница је напоменуо да је управо почело бушење првог стуба за мост преко реке Тамиш у близини Панчева, који ће бити дугачак око 250 метара, а при том је посебно нагласио задовољство због виђеног темпа радова, који поред осталог предвиђају реконструкцију постојећег колосека, те изградњу и електрификацију новог, као и уређење комплетне железничке инфраструктуре.

Такође, од његовог србског колеге се истовремено могло чути да ће ускоро почети реализација и другог дела међудржавног уговора, који подразумева обнову шест деоница пруге на Коридору 10 у дужини од преко 100 километара, због чега су почетком јула у Србију стигле још 43 најмодерније машине за изградњу пруга, што значи да ће ускоро у земљи бити ангажовано више од сто руских машина које ће учествовати у обимном пројекту обнове и модернизације, који се реализује из кредита вредног 800 милиона долара ког је одобрила Руска Федерација.

Међутим, да се реализација поменутог кредита суочава и са непредвиђеним проблемима, потврдила је министарка саобраћаја Михајловић, када је признала да са српске стране нису били урађени неопходни пројекти, што је тешко разумљив пропуст ако се узме у обзир време које је до сада било на располагању, као и важност хитне реконструкције србских пруга. А такође, у сусрету са председником Томиславом Николићем, Владимир Јакуњин га је замолио за помоћ у решавању административних потешкоћа које би могле да се појаве у наредном периоду, иако није прецизирао о којим се потенцијалним проблемима ради. Па ипак, и поред свега, обим досадашњих радова које изводе руске и српске компаније, као и радови који тек предстоје на више саобраћајних праваца, оправдано буде наду да ће модернизација србских железница помоћу руског кредита омогућити ангажовање домаће привреде, баш онако као што је и планирано.

Ратко Паић,