Криза у Украјини ствара плодно тло за амерички бизнис

12-07-2014 09:28:15 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Од самог почетка украјинске кризе САД су активно учествовале у изградњи нове власти. Вашингтон је уверавао Кијев да ће пружити и политичку и финансијску подршку. Али, да ли је тако несебична америчка помоћ и ко извлачи корист из ситуације у Украјини? Детаљније новинар RT Гајане Чичакјан.

За неке високе америчке чиновнике криза у Украјини није само политика, него и могућност зараде за њихове пријатеље и рођаке. Једно по једно и – бизнис је и у Конгресу САД. Недељу дана после тога када је син потпредседника Џозефа Бајдена ушао у састав савета директора највећег украјинског нафтно-гасног холдинга „Бурисма“, бивши начелник сенатског секретаријата Џона Керија је кренуо да лобира у Конгресу интересе те енергетске компаније.

Још један човек близак Керију је ушао у састав савета директора „Бурисма“. То је Девон Арчер који је био саветник садашњег државног секретара за време председничке кампање. Ови људи се јако добро знају. Арчер и син Џозефа Бајдена су били пословни партнери пасторка Џона Керија – Кристофера Хајнца.

На садашњем радном месту њихов руководилац је Николја Злочевски, бивши министар украјинске владе. Сви ти рођаци и пријатељи тврде да раде самостално и да никако нису повезани са лицима која су одговорна за доношење одлука у Вашингтону. Али, наравно, њима нико не може засметати да извуку корист из политике САД.

Чланови Конгреса већ пишу писма с молбама да се из буџета САД издвоји новац за развој енергетског система Украјине. „Ако намеравамо да помогнемо Украјини новим технологијама, а ми треба то да урадимо, онда морамо у најкраћем року удвостручити производњу природног гаса на територији Украјине. Потребно је одредити циљеве и оријентире и ићи према њима“, изјавио је сенатор Едвард Марки.

Раније је званични представник Стејт департмента изјавила да је целокупни гасни систем Украјине корумпиран и да се мора реформисати. А, САД, наравно, могу у томе помоћи. Поставља се питање: које америчке компаније и приватна лица извлаче корист из тога? И да се ту не ради о лобирању интереса једне конкретне украјинске фирме?

„На то питање и није тако тешко одговорити. Дошло је до скандала када су се умешали рођаци и блиски пријатељи врло утицајних званичника. Ово врло подсећа на ситуацију која је била у Ираку после инвазије. Тада је одржано много конференција на којима су америчке компаније и приватна лица одлучивали како се може зарадити у тој ситуацији“, сматра политички аналитичар Ендрју Крејг. Вашингтон не сматра да је куповина утицаја корупција. Тамо се такве шеме зову „коришћење нових могућности“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут