Латиноамеричко путовање Путина ће учинити Вашингтон нервозним

12-07-2014 09:35:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је стигао у званичну посету Куби. Главне тачке програма председниковог путовања су разговор са лидером кубанске револуције Фиделом Кастром, као и преговори са председником Државног савета и Савета министара Кубе Раулом Кастром.

После преговора се очекује потписивање целог пакета докумената. Путовање Путина на Кубу је важна грана за учвршћивање не само руско-кубанских односа, већ и веза Русије са целокупном Латинском Америком. El Pais, пише да се постепени улазак Москве у сферу утицаја САД – Латинску Америку - подударио са мешањем Вашингтона у кризу у Украјини. Лидери Русије и Кубе планирају да ојачају како економску, тако и стратешку сарадњу, а то ће, без сваке сумње, изазвати нервозу САД, пише шпански лист.

Руско-кубански односи су до 2005. године били у паду, а сада се сарадња развија и обухвата све сфере, укључујући и војну. Како пише El Pais, стране ће закључити споразум о стајању и сервисирању руских војних бродова у луци Хаване, Недавно је до кубанске обале стигао извиђачки брод „Виктор Леонов“, пише аутор чланка.

„Од момента када је основан годишњи Форум Сао-Паоло, Куба је успоставила везе са левичарским снагама, које су данас за кормилом земаља Латинске Америке, а које су економски привлачне за Русију. Владимир Путин то јако добро зна“, пише El Pais, и додаје да геополитички значајна активност председника Русије повећава „будност и опрезност“ Вашингтона.

Посета Владимира Путина се, такође, подударила са украјинском кризом, која је „жестоки сукоб послератних блокова за утицај у Украјини, а коју подгревају САД и њихови европски савезници“, пише шпански лист.

Изгледа да се мешањем Вашингтона у кризу у Украјини. подударило са постепеним уласком Москве у сферу утицаја САД – Латинску Америку, посебно Кубу. Уочи посете Путин је отписао 90% кубанског дуга – око €26 милијарди.

Путин ће латиноамеричку турнеју наставити сусретом са председником Аргентине Кристином Фернандез де Киршнер, а завршити у Бразилу, где ће присуствовати финалном мечу светског фудбалског првенства и на самиту БРИКС, закључује El Pais.