The New York Times: САД раније знале да Лондон планира да натера медије да униште податке Сноудена

12-07-2014 08:07:15 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


САД су раније знале за планове британских власти које су намеравале да натерају новине The Guardian да униште носаче на којима се чувала информација од Едуарда Сноудена. Ипак, када су подаци уништени, Вашингтон је изјавио да се у САД „то никада не би догодило“.

Администрација Барака Обаме је раније знала да британске власти планирају да у јулу 2013. године натерају британски The Guardian да уништи хард дискове са копијама докумената, које је дао Едвард Сноуден, саопштио је The New York Times .

Чак шта више, за те планове је знала и АНБ и окарактерисала то као „добру новост“. То је изашло у јавност после недавно откривене кореспонденције.

У јулу 2013. године, неколико недеља после публикација у The Guardian информација од Сноудена, у офис новина су стигли сарадници британске Управе за владине везе и фотографисали рад сарадника и новинара.

Главни уредник The Guardian Алан Расбриџер је у августу прошле године изјавио да је неколико британских владиних чиновника, „који су изјавили да раде у интересу премијера“ путем принуде покушало да натера издање да им преда или уништи материјале од Сноудена.

Када је британско издање месец дана касније уништило дискове са информацијама у администрацији Обаме су се успротивили да нису знали о тим плановима британских власти. Тамо су истакли да се у САД тако нешто никада не би могло догодити.

Али, како је постало познато из преписке сарадника АНБ, они су ипак знали и о тим плановима британских власти.

Тако су новинари сазнали да је 19. јула 2013. године Ричард Леџет, који се у то време у АНБ бавио „проблемом Сноудена“, послао електронско писмо генералу Киту Александеру, који је тада био његов директор. Писмо је носило назив „Подаци које је уништио The Guardian “.

The Guardian пише и да су многи други сарадници АНБ знали за планове британских власти о уништавању података које поседује The Guardian. Ипак, нејасно је колико је та информација била распрострањена у администрацији председника Обаме.

О плановима Велике Британије су знали и у Националној обавештајној служби САД.

„Обавештајци су разматрали уништавање било које тајне информације са незаштићених рачунара као добру шансу да се убеде да ниједан украдени документ, чак и објављени, не може стићи у руке страних обавештајаца или сајбер криминала“, истакао је представник Џејмса Клепера, који је начелник службе од августа 2010. године.