Бескрупулозност САД гура Украјину у хаос

12-07-2014 11:27:39 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Власти Украјине покушавају да учине оно, што је Запад забранио да учини председник Виктор Јанукович – да отерају гомилу људи са Мајдана Незалежности (Трга Независности), који је постао симбол украјинске демократске револуције. Земља, која страда од грађанског рата на Југо-Истоку, може да падне у прави хаос.

У среду генерални тужилац Украјине Виталиј Јарема је дао налог руководству МУП и Службе Безбедности да предузму мере за ослобођење централнгог дела Кијева од лица, која би се поистоветила са мајдановцима. У јесен 2013. – зими 2014. године десетине хиљада људи је тамо тражило оставку Јануковича, који је одбио да потпише ропски за Украјину споразум о асоцијацији с ЕУ. Јанукович је побегао из Кијева у фебруару, Украјина је изабрала новог председника – Петра Порошенка, али су и данас остали на Мајдану шатори, где живе учесници украјинске револуције. И то не само живе, већ и врше поступке, који све више иритирају нове власти. Мајдановци изражавају незадовољство растом цена, тарифа и незапосљеношћу, као и тиме, што су једне олигархе заменили нови олигарси. Осим тога, они траже активније акције армије против прокремаљских сепаратиста на Југо-Истоку.

Од свих ових захтева Кијев може да испуни само последњи, и то по цену огромних губитака живе силе и технике и разарања Донбаса. Међутим, он није у стању да заустави пад економије у пропаст. Зато су у Кијеву одлучили да је проблем једноставније решити, отклонивши из центра града оне, ко тамо виче. Међутим, мајдановци не желе ни да оду, ни да ослободе заузете зграде установа (током протеста против Јануковича опозиција је подстицала та заузимања, као и бандитске нападе гомиле на фактични ненаоружану полицију као испољавање револуционарне борбе за демократију). Зато је данас опозиција, која је дошла на власт, запретила применом силе ради растеривања Мајдана. Односно, она планира да изврши оно, што Запад није дозволио да се учини ради успостављања реда легитимно изабраном председнику Јануковичу, запретивши му хашким трибуналом.

То је пример такозваних двоструких стандарда. Ево још један. Председник-олигарх Порошенко сме да то учини. Мајдановци смеју да заузимају зграде и нападају правне органе, док народна воска Југо-Истока не сме. Председник Сирије Башар Асад не сме да примени армију против терориста, који користе хемијско оружје, док председник Порошенко сме да уништава народу војску, која није извршила ниједну терористичку акцију, као и цивиле, уз помоћ тешке артиљерије, тенкова, уређаја за плотунску ватру, авионе и хелокоптере. Косово се сме одвојити од разорене од стране снага НАТО-а Југославије, док Крим или Донбас не смеју да се одвоје од Украјине, где су на власт дошли нацисти.

Такав једноставан прилаз решењу светских проблема у своју корист САД и њихови савезници користе практично од момента распада СССР-а и социјалистичког логора. Да је он само водио позитивним резултатима! Међутим, свуда, где Американци уз примену принципа двоструких стандарда намећу свој поредак, долази до хаоса. Последњи пример је Ирак. Изгледа да је на реду Украјина. Данас се тамо верне Кијеву оружане снаге безуспешно боре против народне војске, при томе разарајући градове и села, убијајући цивиле и стварајући токове избеглица од више хиљада људи, који траже спас у Русији. Посебно се труде у казненим операцијама бивши мајдановци, који су се учланили у Националну гарду, као и разноврсни полу-приватни батаљони. Како ће се они владати, кад Порошенко, уз моралну подршку САД и ЕУ, силом истера њихове сараднице с централног трга Кијева? Они су већ више пута претили да ће окренути оружје против Кијева, нових власти, које су, према мишлењу нациста, издале мајданску револуцију. Онда ће Украјина пасти у прави хаос. Вероватно ће тада свима постати јасно да за несреће Украјине треба тужити не Русију, већ САД, које су читаву ту револуцију подржале и распириле.

Читајте више наУкрајина из минута у минут