Словенија - већ није позитивна, а још није десничарска

12-07-2014 11:37:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Kirkach Sergey/ vostok.rs |


Овог викенда у Словенији ће бити одржани најважнији парламентарни избори од момента проглашења независности. Управо тако кажу о њима аналитичари Међународног института за блискоисточне и балканске студије (IFIMES) из Љубљане.

Према мишлењу стручњака, земљи су потребни авангардни политичари нове епохе да би помогли да се савладају пре свега, економски проблеми.

Корумпираност виших слојева елите, раст незапослености, вишеструко повећање лимита буџетског дефицита. То су проблеми на позадини раскола у странци, која је победила на изборима 2011. године, Позитивне Словеније. Резултат тога је оставка владе Аленке Братушек. То је хроника земље, која се увек сматрала архипелагом стабилности у вечито немирном постјугословенском мору. Руски историчар и политиколог Никита Брусиловски истиче да је у односу на суседе Словенија и даље јака, судбина Грчке тешко да јој прети.

- Друго је питање, што је Словенија у току две последње године већ у зони ризика. Поред тога, из кризе 2013. године, када су у земљи били одржани антивладини митинзи, нису научене поуке. Преуређење елита је заиста потребно, друго је питање - одакле да дође нови истеблишмент. Резерве од бивше Југославије нестају, док нових одлучних личности има мало. Позитивна Словенија је битно малаксала, ако се она нађе у парламенту, резултат ће бити много нижи од претходног.

Међутим, према анкетирању јавног мњења, највеће шансе има недавно формирана странка правника Мира Церара, који је против приватизације инфраструктурних компанија. А то је управо оно, у шта су се уздали још до раскола позитивци, између осталих Аленка Братушек. Продаја Телекома Словеније и љубљанског аеродрома, према њеном мишлењу, ослободила би неопходности тражити међународну помоћ за болесну словеначку економију. Никита Брусиловски објашњава:

- Приватизација је питање, које се тиче сваког грађанина. Наведимо пример Француске, где су пројекти приватизације железница, приступа страних инвеститора у сфери превоза путника изазвали штрајк радника. Ствар је у томе, што то може да се одрази на њиховом џепу. Или би они могли да оду на берзу рада. Слични процеси би могли да се одвијају и у Словенији, вероватно је становништво свесно тога.

Словенију за сада није обухватила европска тенденција десничарства. Мада није искључено да се уколико економска ситуација буде и даље погоршавала, раније или касније ће доћи и до тога, прогнозира Никита Брусиловски.

Тимур Блохин,