Вацлав Клаус: „Санкције против Русије? Апсурд и грешка!"

12-07-2014 11:50:20 | | Глас Русије, фото: AP/Susan Walsh/ vostok.rs |


Трилатерални преговори уз учешће ЕУ, Украјине и Русије по питањима имплементације Споразума о придруживању Украјине ЕУ, већ су по себи достигнуће. Јер је тон дијалога у последње време, између Русије и Запада све категоричнији.

Заправо, чини се да је сасвим близу директни сукоб. Већ улазак војних бродова НАТО у Црно море доста говори. Колико је ова криза утицала на односе Русије и Запада? У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“, бивши председник Чешке Вацлав Калус је неочекивано одбацио своју уобичајену маску скептика:

Господине председниче, да ли је могућа нормализација односа Русије и Запада? Шта је неопходно да обе стране учине како би дошло до тога?

- Садашња тензија- то је очигледна чињеница. Али, знате, оптимистичан сам, јер сам убеђен да ће у неком тренутку доћи до слабљења тензија и потом до потпуног нестанка. Вратићемо се оном нормалном нивоу партнерства које је постојало током последњих 20 година. Шта би требало да ураде обе стране ураде? Не мислим да Русија сада има много могућности, пре је на супротној страни да започне процес реанимације узајамног поверења.

Сада друга страна чини управо све супротно. На последњем самиту, ЕУ-а је к себи привукла три постсовјетске државе- Украјину, Молдавију и Грузију. Шта ће њима ове три државе са слабим економијама? Колико ће деценија бити неопходно да ове земље усвојиле европске стандарде и каква ће бити штета ако оне изгубе руско тржиште након приближавања ЕУ?

- Наравно, ЕУ нема никакву „нужду“ да прими те државе. Постоји амбиција да се ЕУ шири територијално, иако не би ништа материјално добила. А ако све те државе желе да уђу у Унију, имајући у виду све плусеве и минусе, молим лепо! Нисам против Турске или Србије или Молдавије. Ипак, понављам, ЕУ нема економску потребу за овим државама. Шта ће бити са Украјином, Грузијом и Молдавијом ако оне остану без руског тржишта? То је наравно, питање... Иако је моје дубоко убеђење: слободна трговина не би смела да постане талац политике. Трговина- као категорија требало да остане ван домета одмазде. Да ли је у вези са придруживањем ове три нове државе неопходан дијалог са Русијом? Безусловно! И што пре то боље!

У Русији је, господне предсениче, познато да Ви умете у политици да идете супротно главном току. Ево, сада САД и ЕУ прете трећим пакетом санкција Русији. Да ли ће можда ове санкције имати негативан ефект и на економске партнере Русије? И хоће ли уопште бити уведене?

- Санкције против Русије су апсурд и чак велика грешка. Категорички сам против такозваног „трећег пакета“. Сада је тешко рећи колико је реално да буду уведена ограничења из „трећег пакета“. Сачекаћемо, нека САД и ЕУ покушају да усагласе те мере. Ако желите да чујете моје мишљење- дјалог Русије са ЕУ и САД биће настављен, што ће омогућити да питање санкција буде скинуто са дневног реда.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ