Јужни ток ће објединити Турску са државама региона

12-07-2014 12:09:07 | | Глас Русије, фото: south-stream.info/ vostok.rs |


Ове недеље је РФ интензивно водила преговоре са државама- учесницама пројекта „Јужни ток“. Од почетка недеље били су одржани озбиљни преговори са Бугарском, која се налази под притиском ЕУ и која је објавила да привремено „замрзава“ своје учешће у пројекту. А 9.јула Русија је потписала уговор са Србијом у вези са изградњом магистралног тока гасовода чија је вредност око 2,1 милијарде евра.

Постављање гасовода на дно Црног мора почиње на јесен ове године и пролазиће кроз искључиву економоску зону Турске, територију Бугарске, Србије и Мађарске. Руски и турски експерти оцењују позитивне економске и политичке стране пројекта „Јужни ток“ за Турску.

Већина држава Европе дели заинтересованост за учешће у пројекту, смтра виши предавач Руског државног хуманитарног Универзитета Вадим Трухачјов:

- Говорећи о позицији европских држава, неопходно је приметити да је Аустрија веома заинтересована за испоруку руског гаса, обзиром да они имају сопствене атомске централе. Повремени прекиди испорука због Украјине, за њих представљају озбиљан удар на економију, зато нема сумње да су интереси Беча за учешће у пројекту „Јужни ток“ искрени. То се исто данас може рећи и за Мађарску. Позиција Бугарске је у многоме условљена тим притиском који Брисел врши повод изградње дела „Јужног тока“ на њиховој територији.

Ситуација са транзитом природног гаса кроз Украјину брине и турске власти. Готово половина руског гаса се у Турску испоручује преко Украјине, где сада бесни рат. И зато је Анкара предложила Русији да спроведе гасовод Јужни ток преко своје територије како би обезбедила алтернативни доток гаса.

Овакав би развој догађаја био у интересима Турске, сматра експерт за евроазијске студије Центра Међународних стратешких истраживања (USAK) Керим Хас:

- Ако би преко Турске територије ишао гасовод, то би могао бити још један разлог да се појача економска сарадња. Пројкт има потенцијал да створи основу за побољшање односа Турске са другим државама у региону. Што ће већом територијом пролазити гасовод у Турској и у њеној близини, то ће већа стабилност бити за државу. Турске власти претпостављају да ће ови пројекти бити елемент стабилности, из тачке гледишта безбедности Црног и Каспијског мора.

Интересовање за „Јужни ток“ расте не само зато што државе Европе и Турска траже алтернативне изворе енерго-снабдевања, већ и зато што дати пројект одговара регионалној безбедности и стабилности у региону, уједињавајући државе које учествују у пројекту „Јужни ток“.