БРИКС ствара сопствене резерве

12-07-2014 12:15:18 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Шефови земаља БРИКС ће потписати оквирни споразум о стварању пула валутних резерви и Новој банци за развој. Ово је саопштио министар за финансије РФ Антон Силуанов. Документ ће бити потписан у току самита БРИКС у Бразилу 15. јула.

Циљ стварања пула је обезбеђење финансијске помоћи у случају наглог пада резерви злата и валуте било које од земаља-учесница. Пул износи 100 милијарди долара и ствара се од улога земаља БРИКС. 41 милијарду даје Кина, по 18 милијарди Русија, Индија и Бразил. И 5 милијарди уплаћује ЈАР. Дакле, обим помоћи која може бити издвојена лимитиран је износом уплате. Ако било која од земаља буде имала проблема с одливом капитала и ако буде осећала притисак на девизном тржишту, она може одмах да добије до 30% свог удела, једноставно образложивши своју потребу. Остали део помоћи може бити дат само уколико земља има стабилизациони програм ММФ.

Стручњаци истичу да у случају глобалне кризе нови пул валутних резерви неће спасити земље БРИКС. Али, у условима нестабилности тржишта капитала за земље-чланице је веома добро да имају овакав „мини-ММФ“ како би брзо реаговале на локалне финансијске потешкоће, - сматра директор руског Института за стратешке анализе ФБК Игор Николајев:

- 100 милијарди долара, наравно, није велики износ. Ако се сетимо година кризе 2008-2009., у Русији је, на пример, резервни фонд само за годину дана „смршао“ за 118 милијарди долара. Зато, ако негде дође до невоље, средства пула валутних резерви БРИКС могу једва бити довољна за само једну земљу. Али, то је ипак боље него ништа.

Истовремено с пулом валутних резерви оснива се Нова банка за развој БРИКС. Она ће издвајати средства за инфраструктурне пројекте на територији земаља-учесница. Преговори о оснивању банке су трајали две године. Стране нису могле да се договоре о расподели удела у капиталу банке и о томе где ће се налазити будуће седиште. Напокон је постигнут консензус. У почетни капитал земље БРИКС ће прво уложити по 2 милијарде долара живог новца, а преосталих 40 милијарди биће уплаћено у виду гаранција. Овај новац ће се касније користити за привлачење капитала на међународним тржиштима. Седиште ће се налазити у Шангају.

Очекује се да ће банка почети да даје кредите за две године. Банка ће се пре свега концентрисати на финансирање различитих пројеката, којима није била довољна помоћ међународних фондова. Притом ће учесници добијати јефтиније финансирање него на било ком другом тржишту капитала, - претпоставља директор руског Института за проблеме глобализације Михаил Дељагин.

- Неке земље БРИКС, на пример, Русија и Кина, имају добре билатералне односе. Али, оне у целини нису јединствени економски организам. А овај споразум омогућава да се створи такав јединствени економски организам. Не бавећи се економском интеграцијом, земље су се договориле о међусобној помоћи. 10 милијарди долара је значајан износ који може бити усмерен у развој инфраструктуре, у озбиљне пројекте с гарантованим дугорочним приходима.

По мишљењу аналитичара отварање Нове банке за развој и пула валутних резерви прошириће могућности компанија из БРИКС у вези с привлачењем капитала, који често одбијају да им дају земље „велике седморке“. Земље БРИКС су више пута указивале на неправедност расподеле квота ММФ. Фонд практично представља инструмент утицаја САД. Дакле, у случају потребе за средствима зајма, друге државе се налазе у директној зависности од политичких фактора. Природно, земље БРИКС покушавају да избегну спољнополитичке финансијске ризике. Зато се чини да је организовање сопствених структура, сличних ММФ и СБ дошло у право време.

Леонид Ковачић,