САД смањиле енергетски занос Украјине

12-07-2014 12:24:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Vladimir Yaitskiy/cc-by/ vo |


Слушања у Конгресу САД о међународним проблемима су прилика, када основне снаге и структуре, које одговарају за разраду спољнополитичке линије земље, могу да ускладе своју политику. Формат контактирања с конгресменима често води томе да се представници Беле куће и Стејт Департмента изражавају са много жестине и то чине према званичним спољнополитичким каналима.

Овог пута су ту жестину окусиле власти Кијева. Неколико дана пре слушања у америчком конгресу председник управе Нафтогаса Украјине Андреј Коболев је иступио с изјавом да ће решење енергетских проблема његове земље ускоро бити постигнуто на рачун ЕУ. Испоруке гаса из ЕУ у Украјину је комерцијално привлачни и правно беспрекорни бизнис, - истакао је г-н Коболев.

- Међутим, како је испало, у САД-у не деле такав оптимизам. Заменик помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Амос Хокстајн и заменик помоћника државног секретара САД за послове Европе и Евроазије Хојт Ји, који су иступили у сенатском комитету за иностране послове, упозорили су Кијев, као и Брисел, од сувишне еуфорије. У дугорочној перспективи Украјина може да делимично реши проблем своје енергетске безбедности путем интеграције у енергетско тржиште ЕУ, допустио је Амос Хокстајн, али одмах додао: Међутим, пре него дође до такве интеграције, Украјина мора да обавезно реформише своју енергетску грану. Ако Украјина то не учини, ако се тамо наставе корупција и неефикасност, као и штетно субвенцирање потрошача енергије, она ће бити још више одбачена уназад. При томе оба представника Стејт Департмента признала да ће Русија и даље остати основни произвођач и извозник у том региону.

Уздржаност америчке стране има низ узрока. Када се смањила пропагандистичка бука око обећања САД да ће потпуно обезбедити потребе Европе за енергетским ресурсима, постало је јасно да није могуће решити тај проблем у огледној будућности. Било који мултистрани пројекти траже учешће Русије, која је демонстрирала одговоран прилаз, између осталих, и у енергетској сфери, подсетио је Глас Русије генерални директор Фонда ефикасне политике Кирил Танајев.

- Русија је заинтересована за дугорочно, стабилно и предвидљиво гасно тржиште. Руска страна је такође заинтересована да би водила дијалог с основним земљама-произвођачима гаса, разматрала заједничке инфраструктурне пројекте, разуме се, да би на крају крајева пружала одређени утицај на формирање формуле цене гаса.

Не смеју се заборавити ни еколошки проблеми. То се пре свега односи на планове да се искористе за повећање енергетске безбедности Европе налазишта гаса од шкриљаца.

Можемо ли ми у Европи да живимо без руског гаса? Одговор је: не можемо. Постоји ли неки разлог да би ми живели без њега? Мислим – сада не браним интересе Total - да нема, то је коментар агенцији Reuters шефа нафтогасне компаније Total Кристофа де Маржерија. Управо зато власти ЕУ, према његовим речима, морају да мисле пре свега на то, како да обезбеде испоруке руског гаса, између осталог, заобилазећи Украјину. Последња мора да почне да се бави сопственим проблемима – у томе је могуће да се потпуно сложимо са представницима Стејт департмента САД.

Петар Искендеров,

Читајте више наУкрајина из минута у минут