МСП РФ: Уколико се понове напади са стране Украјине Русија ће предузети мере за заштиту своје територије

12-07-2014 07:30:08 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија, у случају да се понове напади са украјинске стране, задржава право да предузме законске мере за заштиту своје територије, стоји у саопштењу МСП РФ. Чак шта више, на Смољенском тргу тврде да је напад кренуо са позиција које су раније припремљене, и то не само са територије Украјине, него и Русије – после упада у земљу нападача са украјинске територије.

„У случају да се понове сличне провокације са украјинске стране, руска страна задржава право да предузме мере предвиђене законодавством Руске Федерације за заштиту своје територије и очување безбедности својих грађана“, стоји у документу.

Руско министарство спољних послова је истовремено изразило одлучни протест поводом овог напада. „Руска страна је упутила украјинској страни још један одлучни протест и захтева да се престане са нападима на руску територију и нарушавањем границе Руске Федерације“, стоји у саопштењу.

Осим тога, у МСП РФ су изјавили да је напад на патролу граничара 12. јула са украјинске стране вођен са раније припремљених позиција. „Постоје убедљиви докази да је напад на граничаре вођен са како са украјинске, тако и са раније припремљених позиција са територије Руске Федерације – после упада у земљу нападача са украјинске територије“, стоји у документу.

Подсетимо да је у ноћи на 12. јули нападнута патрола руских граничара са стране Украјине. Инцидент се догодио у рејону граничног прелаза Мариновка (Украјина) – Кујбишево (Русија).

„Данас је на службеној дужности нападнута патрола граничара ФСБ Русије за Ростовску област. Граничари су одговорили ватром, после чега је пуцњава престала“, саопштио је представник граничне управе ФСБ Русије за овај регион Василиј Малајев.

Нико од граничара није повређен, додао је он.

Ово није први напад на руску територију са стране Украјине. Тако је 3. јула нападнут гранични прелаз Должански у Луганској области. Том приликом су украјинске гранате експлодирале на територији руског граничног прелаза Новошахтинск у Ростовској области.

Следећег дана су мета артиљеријског напада са стране Украјине били сарадници Истражног комитета и граничари. Према речима Василија Малајева, патрола граничара, сарадници ИК и минери су тај дан стигли на лице места и пронашли остатке украјинских граната.

Читајте више наУкрајина из минута у минут