Највећи иригациони пројекат на Блиском истоку поверен руској компанији

14-07-2014 10:25:48 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Започете су припреме за реализацију великог руско-сиријског споразума у области иригације. Крајем јуна Државни комитет за водене ресурсе Сирије потписао је споразум с руском компанијом „Стројтрансгас“ о почетку реализације прве фазе пројекта за иригацију у басену реке Тигар. Ова фаза укључује уређај главне пумпне станице и полагање цеви у региону Ајн-Дивар.

Оријентациона цена радова из прве фазе износи 260 милиона долара. Овај пројекат је највећи у региону.

Циљ пројекта је обезбеђење воде из реке Тигар за становништво и пољопривреду земље у укупној количини од 1,25 кубних метара годишње. Довод воде ће бити равномерно распоређен по месецима. Реализација пројекта ће омогућити да се постојећим површинама под усевима дода 64 хиљаде хектара земље.

Важност овог споразума за Сирију оценио је главни саветник Сиријско-европског економског савета Фади Ајаш:

- Потписивање споразума с руском компанијом је од великог значаја за економију Сирије, пошто је показатељ тога да страни инвеститори имају поверења у нашу земљу и да су спремни да сарађују с нама у реализацији врло великих пројеката. Само она влада која је сигурна у своје снаге и која може да обезбеди стабилност и целовитост своје државе, потписује споразуме ове врсте с регионалним или страним инвеститорима.

Са своје стране, ни инвеститори неће потписивати овакве уговоре ако немају поверења у владу и ако ризике од инвестиција процењују као високе. Споразум с Русијом о развоју иригационих пројеката је поуздан знак да расте увереност у стабилну будућност Сирије и да страни партнери не сумњају у то да ће се сачувати стабилност у земљи. Осим тога, овај споразум ће и друге партнере подстаћи на сарадњу са Сиријом.

Што се тиче економске стране питања, нови иригациони пројекат на реци Тигар ће помоћи у решавању једног од најважнијих и најсложенијих проблема сиријске пољопривреде – проблему честих суша и ширења површине исушене земље која се тренутно не може користити у пољопривредне сврхе.

Суша наноси велику штету сиријској економији. У земљи треба створити поуздан иригациони систем, који доводи воду из реке Тигар у сушне крајеве. То ће омогућити да се повећају количине пољопривредних производа који се гаје, што ће у земљи подићи ниво безбедности намирница и повољно ће утицати на сиријску економију у целини.

Смислова Т., Ибрахим Наоваф,