Украјински неонацизам – да се сачувамо сами и да сачувамо друге

14-07-2014 11:54:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Valeriy Melnikov/ vostok.rs |


Ако твој сусед износи у двориште пушку, због које затим настаје глупа свађа пријатеља, - то је трагикомичан сиже „немодерног“ у Украјини писца украјинског порекла Николаја Гогоља (он је писао на руском). Међутим, када твој сусед подиже заставе помоћника нациста, природно је, настаје озбиљно питање: како да сачуваш своју децу од тих „нових“ вредности.

3. јула председник РФ Владимир Путин, иступајући на седници Савета за међународне односе, назвао је актуелном иницијативу за стварање правних основа супротстављања препороду нацистичке идеологије. Природно је да је то питање постало актуелно због догађаја у Украјини, где су и раније становнике југо-истока и истока, као „недовољне Украјинце“ презирали, а данас уништавају. О томе су говорили учесници округлог стола у МИА Росија Севодња. Неонацизам је један од инструмената дезинтеграције земље, - истакао је члан Савета при председнику РФ за међународне односе Богдан Беспаљко.

- Криза је реално показала како се односе према Русији и међунационалној слози у самој земљи представници неких група. Испало је да неки чланови руског националистичког покрета саосећају с украјинским неонацистима, односно, онима, ко гради идеологију на мржњи према свему руском. У њихове савезнике спадају и представници либералних кругова: њихово гађење према руском државном уређењу испало је јаче од првобитних идеја либерализма, који подразумева заштиту права личности независно од тога, ко их крши. Екстремистичке снаге, ради својих циљева одвајања неких региона од Русије, такође подржавају нове власти Украјине. У таквим условима рад с руским младима је један од приоритета, јер млади по својој природи теже да се укључе у протестни покрет, који је што радикалнији, то је за њих привлачнији.

Свакако, повећање радикалних расположења зависи не само од догађаја код суседа. Како су подсетили експерти, незадовољство животним стандардом код грађана мултинациолналне земље често тражи кривца међу представницима других народа. Важно је и то, каква се пажња додељује улози руског језика и принципима уређења Русије у уџбеницима.

Још пре почетка округлог стола на мониторима МИА Росија Севодња појавила се најава: Зашто украјинске власти ратују против сопственог народа? Ова „замена теме„ се прво учинила техничком грешком. Али само на први поглед. Хиљаде избеглица с југо-истока данас налазе уточиште у Русији – и с њима је неопходно радити, - каже председник Савета Скупштине народа Русије Светлана Смирнова.

- Власти им пружају уточиште, исхрану, док је задатак друштвених организација да им од првих дана пруже морално-психолошку подршку. И не само то. Рецимо, сва културна удружења Орловске области, куда такође стижу избеглице из Украјине, укључило се у тај рад – прикупили су нову одећу, лекове. Безусловно, свако од нас мора да ради.

Реч је о томе да избеглицама предстоји интеграција у руски културни и образовни простор. Овде, иначе, према мишлењу Богдана Беспаљка, не би требало да буду проблеми: већина се ипак нада да ће се вратити натраг.

- Међутим, они, који остану, могу да успешно упуте децу у руске школе. Прво, 86 одсто становника Украјине говори руски, то су подаци америчких института јавног мњења. Друго, ти људи и даље се поистовећују с руским светом, без обзира на 23-годишње напоре украјинске пропаганде. Уколико знам, у руским високим школама је предвиђено 4500 хиљада места за становнике Украјине, између осталих, избеглице. Између осталог, неки имају жељу да оду што даље да би растерали успомене на рат. Једном од њих, например, нашли су добар посао на Далеком Истоку: плата 60 хиљада рубаља (1200 евра), стан, обданиште и школа за децу.

Деца, која долазе из Украјине, не могу ни реч да проговоре, толико су их потресли призори из рата, а то је страшна појава, каже Фархат Патијев, члан света при председнику РФ за међународне односе.

- Користећи прилику, обраћам се властима Украјине са позивом да обуставе рат против својих грађана. Немојте понављати туђе грешке. Геноцид у Ираку није помогао да се Курди униште, већ је питање стварања независне курдске државе постало актуелно. Што је крвавији рат у југо-источним рејонима Украјине, то је чвршћа основа за распад земље, за одвајање тих региона. Нико не жели да живи у земљи, где те понижавају, зато мора да се седне за сто преговора.

Тимур Блохин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут