„Златни витез“: од филмског форума до Словенског форума уметности

14-06-2014 12:21:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Још се није завршио филмски форум „Златни витез“, а већ се ових дана отвара истоимени Словенски форум уметности. Он ће бити одржан од 8. до 12. јуна у Ставропољу, на југу Русије. У раду овог форума учествоваће више десетина музичких колектива, а међу њима и оркестар трубача Дејана Јевђића, ансамбли „КУД Градимир“ и „Косовски божури“.

У московском Дому филма, била је одржана конференција посвећена резултатима филмског форума и предстојећем 5. Словенском форуму уметности. Председник „Златног витеза“, народни уметник Русије, Николај Бурљајев:

- 1.јуна смо се вратили са филмског фестивала из Томска, а већ за мање од једне недеље отварамо још грандиознији догађај. То је наша друга проба. Први пут смо нешто слично организовали у Курску. Тамо је такође био заступљен и филм и позориште и сликарство и музика. Али, то је носило један други карактер. Хор Даниловског манастира- један је од најбољих у Русији. Осим духовног појања, уметници величанствено изводе и народне и козачке песме. О Оркестру „Бојан“, лекари чак говоре, да се на њиховим концертима људи могу излечити. Јединствени спој балета, акробатике и бугарског фолклора представиће бугарски театар „Национална уметност“, победник нашег позоришног форума. Фотоуметник из Грчке Костас Асимас ће представити фантастичне фотографије Атоса. А ово је само део учесника Словенског форума уметности „Златни витез“.

Нажалост, без обзира на празнично расположење отварањаа овог великог културног догађаја у Ставропољу, „уз чашу меда иде и кашика жучи“. Последњи догађаји у Украјини, нажалост, одразили су се и на рад „Златног витеза“. Конкретно, на однос са потпредседницом филмског форума, народном уметницом Украјине Раисом Недашковском:

- Ми смо са њом радили 22 године. Чак смо заједно „под бомбама“ у Југославији радили. Она је Србе хранила као рођена мајка, налазила им уточиште у Украјини. А сад ме је позвала телефоном и говори: „Зауставите Путина. Шта он то ради? Овде убијају наше момке“. Дошао сам у ситуацију да објашњавам да то није дело Русије, то што на војску и на народ пуца некаква трећа сила.Видео сам и у Томску, како су на нас многи Украјинци гледали са одређеним подозрењем. Нажалост, они су дошли из својеврсног гета, где примају само једностране информације. И сада, нажалост, многи сматрају да је Русија агресор.

„Златни витез“ током многих година постојања, прикупља и приказује филмове из разних држава. За потребе филмског фестивала раде и стручњаци који одабирају филмове из САД, иако сам Николај Бурљајев признаје да није љубитељ америчког филма. Дакле, ове године су филмове бирали председник компаније „Врата у Холивуд“ Роберт ван Ронкел и руско-амерички глумац Александар Рапапорт. Иако психотерапеут по образовању, господин Рапапорт је приметио једну особеност „Златног витеза“:

- На свим фестивалима, на којима сам био, говоре отприлике сличне фразе. Овде ми се допало то што речи апсолутно одговарају стању ствари, и оно што је најважније овде ми се допада то што нема оних такозваних VIP особа као што је то случај на другим фестивалима. Заправо, у култури се свака особа важна. И на „Златном витезу“ се то осећа.

Пред нама је још један Словенски форум уметности „Златни витез“. Резултате и новости жељно ишчекујемо.

Григориј Соколов,