Звезда балета Светлана Захарова наступиће на фестивалу у Равени

14-06-2014 12:23:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прима балерина Бољшој театра Светлана Захарова, чије извођење балета одушевљава публику по читавом свету, у четвртак ће наступити на музичком фестивалу у италијанском граду Равена заједно са својим мужем чувеним виолинистом Вадимом Рјепином.

Како је за РИА Новости изјавила балерина, они ће представити свој први заједнички пројекат „Па де де на прстима и за прсте“, чија је руска премијера била одржана у априлу на Транссибирском арт фестивалу.

- Одавно смо мислили о оваквом заједничком наступу, где би Вадим свирао, а ја бих играла уз његову музику. И ево, коначно се наша машта остварила и ми смо срећни да су како руски, тако и инострани гледаоци добро примили наш рад. Ми смо са задовољством прихватили позив познатог фестивала у Равени, где су представљени разни жанрови и видови уметности, где учествују музичари, играчи, радови разних позоришних уметника.

Оснивач и незаменљива управница Равеснког фестивала, који се одвија под девизом „Равена међу Истоком и Западом“, је Марија- Кристина Мацавилани- мештанка овог древног града, супруга чувеног диригента Рикарда Мутија. Током готово четвртине века, (фестивал је основан 1990.године) у његовом програму су учествовали велики музичари, међу њима Сеиџи Озава, Клаудио Абадо, Зубин Мехта, Мстислав Ростропович, Валериј Гергијев.

Актуелну сезону у Бољшој театру, балерина завршава представама „Дама са камелијама“, која је недавно поновно постављена, овог пута од стране чувеног светског кореографа и балетмајстора Џона Нојмајера. Прима балерина међу дешавањима која су обележила сезону посебно издваја свој наступ на сцени Бечке опере у представи „Лабудово језеро“ по кореографији Рудолфа Нурејева. Такође, она наводи и њен заједнички наступ са својим мужем на Транссибирском арт фестивалу у Новосибирску, где су одржали гала-концерт. Оснивач и уметнички руководилац овог фестивала је управо њен муж виолиниста Вадим Рјепин.

- Посебни догађај не само за мене, већ за читаву балетску трупу Бољшој театра су гостовања у Вашингтону. Видели смо огромне паное са рекламама, које су обавештавале о нашем наступу, сазнали смо такође да су карте биле све распродане и да нас публика жељно очекује. У Вашингтону смо извели класику- романтични балет „Жизел“. Мој парнтер је био Дејвид Холберг. Гледаоци су нас топло примили, подржавали аплаузима током читавог извођења, а по завршетку су дуго стојећи аплаудирали. То је било и тако пријатно и тако дирљиво. И то је потврда тога да уметничкој комуникацији ништа не може да засмета. У уметности нема граница.

У САД предстоји још једно гоствање- у јулу ће балетска трупа Бољшој театра наступити у Њујорку, где ће у Линколн центру приказати три своје представе „Лабудово језеро“, „Спартак“ и „Дон Кихот“ у поставци чувеног руског кореографа Јурија Григоровича.

Десетог јуна Светлана Јуријевна Захарова слави рођендан. Прославиће га баш као што и доликује једној балерини, на свом радном место- на сцени.