Премијера опере Дон Жуан биће оржана у Музичком позоришту у Москви

14-06-2014 12:29:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Оригиналну верзију Моцартове опере Дон Жуан представља Московско музичко позориште Станиславског и Немировича-Данченка. У креирању поставке учествовао је међународни колектив састављен од Британца Вилијама Лејсија (музички руководилац и диригент), Руса Александра Титеља (редитељ) и Литванца Адомаса Јацвскиса (сценограф).

Дон Жуана, последњу оперску премијеру сезоне, приказаће 10. јуна, саопштила је за РИА Новости прес-служба позоришта. Ову Моцартову оперу називају најзагонетнијом. Овде се помешало све — маске, људи, љубав, страст, хладноћа, издаја. Аутор либрета Лоренцо да Понте и Моцарт смишљали су ово дело за позориште у Прагу, где је премијера Дон Жуана 1787. године имала огроман успех. У Музичком позоришту Станиславског и Немировича-Данченка ова опера ће бити изведена први пут, а за главног редитеља позоришта Титеља то је прво окретање Дон Жуану.

Према речима редитеља, за овај посао све се сложило: предлог позоришта је прихватио познати енглески диригент Лејси који је већ дириговао овде опером Бритна Сан летње ноћи, присто је да учествује одличан литвански сценограв Јацовскис, и што је најважије, у трупи има уметника који могу да изведу ово дело на добром европском нивоу.

Моцарт је савремен и данас због свог познавања људи, њихових слабости и јаких страна, због своје божанствене снисходљивости према оном што он зна о нама — рекоа је Титељ.

Лејси је већ радио са партитуром Моцарта и дириговао опером Дон Жуан на разним сценама света.

Моцарт је као Шекспир. Можеш да га постављаш колико год хоћеш и сваки пут да налазиш нешто ново. Тим пре кад се сусрећеш са таквим редитељем као што је Титељ са његовим оригиналним тумачењем и одличним уметницима, од којих је сваки унео своју упечатљиву индивидуалност. И ево већ се рађа нов, још непознат Дон Жуан. Ово је опера о односима мушкарца и жене, о њиховом месту у овом свету, што значи о свима нама, зато је то дело актуално данас и увек, рекао је Лејси.

Према речима диригента, он је са задовољством радио у Музичком позоришту Станиславског и Немировича-Данченка са његовим врло професионалним оркестром, талентованим уметницима, одличним редитељем, чији погледи на ову оперу су се подударили са његовим сопственим мислима и осећањима.

Улоге главних јунака — Доне Ане и Дон Жуана изводе водећи солисти позоришта: светски чувена оперска звезда Хибла Герзмава и Дмитриј Зујев. Герзмава је већ певала партију Доне Ане у лондонском Ковент Гардену и Бечкој опери.

Са задовољством певам ову партију свуда, али наступ у Москви, у родном позоришту увек је посебно узбудљив. Наша представа је врло лепа, јака и по решењу и по извођачима. Поносим се тиме што је у нашем позоришту одличан састав певача европског нивоа. Увек ми је драго да се сусрећем у раду са својим учитељем Тителом, са необичним диригентом Лејсијем који је у ову поставку унео прави моцартовски стил, рекла је Герзмава.

Како сматра певачица, Дона Ана је најсложенији лик опере. У тој лепој, унутрашње богатој жени толико је још неоткривеног, да ваки пут у новој поставци то је нова Дона Ана, рекла је певачица. Зујев не сматра свог јунака негативним ликом и у свему га оправдава. У њему нема ништа лоше. Овај лепи мушкарац једноставно воли живот, жене, вино. Да, он постиже своје, решава своја питања тако како сматра потребним у појединој ситуацији — рекао је уметник.