Две руске верзије „Ујка Вање“ биће представљене на фестивалу у Напуљу

14-06-2014 12:53:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Две верзије драмског комада „Ујка Вања“ Антона Чехова, као и „Три сестре“ у поставци Андреја Кончаловског биће представљене у јуну у Напуљу у оквиру 7. позоришног фестивала, - саопштава РИА Новости у прес-служби продуцентског центра Кончаловског и позоришта „Моссовјет“.

У оквиру фестивла од 12. до 28. јуна у Напуљу ће бити представљени драмски комади у поставци Андреја Кончаловског „Ујка Вања“ и „Три сестре“ Антона Чехова. 21. и 22. јуна ће Напулитанци упознати рад позоришта „Вахтангов“ „Ујка Вања“ у поставци уметничког руководиоца Римаса Туминаса. Представе ће се давати на руском језику уз симултано превођење.

Кончаловски је остварио своју чеховљеву дилогију на позорници „Моссовјет“ 2009. године, премијера „Три сестре“ је одржана 2012. године. Обе поставке су заинтересовано прихваћене у Русији, те су имале добар одјек и у Лондону, где су даване у оквиру двонедељних најдужих у савременој историји драмских гостовања.

Позив на Напулитански фестивал је стигао после успеха прошлогодишње премијере „Укроћена горопадница“ Шекспира, коју је Кончаловски остварио специјално за овај фестивал. Према замисли редитеља, поставка „Три сестре“ је наставак и развој прве приредбе. За Кончаловског је принципијелно да би глумци једне приредбе тумачили улоге у другој приредби. Међу њима су познати Јулија Висоцка, Наталија Вдовина, Лариса Кузнецова, Галина Боб, Владас Багдонас, Павел Деревјанко, Александар Домогаров.

Поред заједничког глумачког састава, у приредби „Три сестре“ се користе исти реквизит и костими, које је створио Рустам Хамдамов, као и сценографија, која је практично иста. У тим радовима је Кончаловски присутан и као редитељ, и као сценограф.

У свом раду се редитељ по правилу придржава традиција класичног психолошког позоришта. Међутим, карактере он третира неочекивано парадоксално, што придаје драмским комадима Чехова нови смисао, помаже да се другачије схвате та дела драмског писца.

Кад се бавим поставком, мој рад подсећа на рад диригента. Он оваплоћава композитора, а ја аутора драмског комада. Шекспир је један тоналитет, једна боја, један мирис – то је читава васиона. Када се обратим делима Чехова и Софокла, ти аутори имају сопствени јединствени свет, космос. Сви велики драмски писци се много разликују један од другог, али их нешто уједињује. То „нешто„ је жеља да се схвати смисао људског живота, - рекао је Кончаловски у интервјуу италијанском листу уочи гостовања.

„Ујка Вања“ у поставци Римаса Туминаса, чија је премијера одржана 2009. године, непроменљиви је учесник крупних међународгних и руских фестивала.

Сјајни глумачки састав – Сергеј Маковецки, Владимир Симонов, Људмила Максакова, Владимир Вдовиченков, Галина Коновалова обезбедили су том раду успех код гледалаца и признање професионалаца. У тој поставци је заступљено све: необично мишлење редитеља, вештина глумаца, необична сценографија и дивна музика. Протеклих неколико година поставка „Ујка Вање“ је обишла скоро пола света. Сада ће она бити представљена и у Напуљу на позорници Teatro Mercadante .