Бриз ”хладног рата”: како НАТО пружа моралну подршку украјинским властима

14-07-2014 04:18:47 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Stoyan Nenov/ vostok.rs |


У западном делу Црног мора завршени су маневри Бриз у којима је учествовало 25 бојевих бродова НАТО земаља. Организатори нису крили да је политичка позадина маневара и уопште ”форсираног присуства” снага НАТО-а у Црном мору криза у Украјини и спајање Крима са Русијом. Истина, копнени маневри на територији саме Украјине уз учешће Американаца су у суштини отказани. Очигледно, било би превише отворено.

Како истичу поједини посматрачи, сам по себи Бриз је био политички коректан. Школско-борбени задаци су се решавали релативно далеко од обала Украјине, а у саставу групације су превладавали миноловци и стражарски бродови, била је само једна америчка крстарица Vella Gulf са системом ПВО Иџис и крстарећим ракетама Томахавк, једна италијанска ракетна фрегата Aviere и турска подморница. Ипак у НАТО штабу су подвукли да су маневри јасна демонстрација солидарности и колективе одбране. При томе присуство НАТО војних бродова у Црном мору носи управо ”форсирани” карактер.

Главни задатак западних савезника је да покажу Русији озбиљност својих намера, сматра потпредседник ПИР-центра Дмитриј Поликанов.

- Они су првобитно поставили себи план да НАТО треба да јача моћ украјинске армије. И пошто не могу да врше директан утицај да ову моћ ојачају, они је јачају индиректно. У датом случају маневрима. А поводом тога да се покаже још једном Русији озбиљност намера, то је сасвим исправо истакнуто. Зато што су они већ неколико пута поновили да неће више водити са Русијом дијалог као раније.

Објављено је да већ за неколико дана ратна морнарица САД и Украјине увежбавају заједничка дејства у оквиру годишњих маневара Sea Breeze. Планирано је упловљавање савезничких бродова у луку Одесе.

Са тачке гледишта руских стручњака, повећана активност НАТО-а у Црном мору у контексту украјинске кризе упоредива је са уценом. А међународни маневри служе као формални повод за јачање НАТО позиција у региону, сматра политиколог Семјон Багдасаров.

- Циљ ових маневара се састоји у следећем: то је, да тако кажемо, војно-политички притисак на Руску Федерацију. То је демарш политичког карактера. То је корисно НАТО земљама и у првом реду САД. Зато што је очигледно да се ствар на југоистоку Украјине неће завршити брзо. Треба извршити притисак на Русију, то као прво. Друго. Очигледно се врши припрема агресије против Крима.

Оружане снаге САД и њихових савезника од пролећа су покренуле невиђену активност у Источној Европи. На мајским маневрима у Естонији био је постављен рекорд — 6 хиљада ангажованих војника и официра. Ипак маневри Rapid Trident заказани за јул на највећем у Источној Европи Јаворовском полигону у Лавовској области одложени су на неодређено време. Очигледно Вашингтон се не одлучује да директно уведе америчке војнике у земљу где се води прави грађански рат.

Коментарише директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- У условима грађанског рата у Украјини такви маневри имају провокациони карактер. Очигледно јастребови који сада управљају и Бриселу и који се мешају у послове Украјине од стране Вашингтона неадекватно виде ситуацију. Коришћење такве врсте маневара као елемент притиска на Русију увек ће добити достојни одговор, у том случају да за то буде било преке потребе.

Како је истицао још на пролеће шеф Генералштаба Оружаних снага РФ Валериј Герасимов, западни савезници јачају своје снаге у Прибалтику, Пољској и Румунији, као и војно присуство у Балтичком, Црном и Средоземном мору. Ми не можемо да останемо по страни од догађаја, изјавио је војни начелник.

Читајте више наУкрајина из минута у минут