Фалсификати нису играчке!

14-07-2014 04:26:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Русији јачају одговорност за производњу и пласман фалсификата. Заменик председника владе РФ Аркадиј Дврокович дао је налог да се доради одговарајући нацрт закона.

Према статистици, најчешће у Русији продају неоригинални алкохол и цигарете. На другом месту је софтвер. На трећем лекови. При томе крше се не само правила тржишне конкуренције и у државну благајну не стиже порез. Често фалсификована роба наноси непоправљиву штету — изазива смрт. Зато група руских посланика предлаже да се увећа одговорност како за производњу, тако и за реализацију фалсификоване робе, саопштила је шеф Комитета за безбедност и супротстављање корупцији Државне думе РФ Ирина Јароваја.

- Фалсификат није само економски криминал. То је криминал против безбедности живота и здравља грађана. Зато се треба односити према фалсификату као према изузетно опасном дејству које треба строго да се спречава и кажњава од стране државе. Одговарајући нацрт закона посланици су разрадили и већ унели у Државну думу.

Другим речима, ако фалсификовани лек или боца вискија угрожава људски живот, треба судити произвођачу такве продукције, као и продавцу и свим осталим умешаним лицима као за покушај убиства, сматрају законодавци.

Али шта да се ради са непрехрамбеним производима? Рецимо, са фалсификатима текстилних производа? Када купац троши значајне суме на одећу и обућу познатих брендова, која је у ствари сашивена у илегалном погону у суседној улици. Или дете добије на поклон лутку Барби, а она није уопште Барби, већ једноставно направљена по узору на њу у Кини. Ова питања законодавци такође намеравају да расправе. Већ постоје предлози да се пооштри казна за незаконито пребацивање робе преко границе до 12 година лишавања слободе.

Ширење фалсификата повлачи за собом још низ проблема, поред недобијања пореза и убођења потрошача у заблуду. То се негативно одражава на макроекономију земље, подвлачи сенатор Антон Бељаков:

- Замислите да је велики инвеститор решио да изађе на руско тржиште са оригиналним производом. То може да буде прехрамбени производ, услуга, индустријска роба — било шта. Он је инвестирао новац, потрошио новац за разраду, инвестирао у технолошку базу. Испоставило се да је роба успешна, тражена. Али неколико месеци касније појављује се на десетине копија од стране конкуренције, која није ни пару уложила да овај производ смисли и разради, али њихова роба се нашла на тржишту. Схватајући то, инвеститори данас нису спремни да улажу у технички сложене производе у Русији који траже инвестиције. Овај криминал глобално омета развој руске економије.

Задатак је да се учини неповољним производња и пласман фалсификата. Министарски кабинет РФ је добио здатак да до 1. новембра 2014. године проради ово питање, и између осталог да припреми одговарајуће поправке Законика у правним прекршајима.

Татјана Табунова,