Стартни капитал банке БРИКС $50милијарди

15-07-2014 11:18:41 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Vilf/ vostok.rs |


Ових дана се о оквиру самита БРИКС очекује формирање Развојне банке, која треба да постане инструмент продора земаља-учесница, укључујући и Русију, на тржишта земаља у развоју.

Она ће бити ангажована у модернизацији инфраструктуре свих економија савеза.„Росијскаја газета“ саопштава да ће лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и ЈАР потписати споразум о формирању свог пандана Светске банке у уторак или среду. Постоји могућност да им се придружи и Аргентина, која планира да постан шести члан партнерства БРИКС. Нацрт устава банке дозвољава учешће и других земаља, али ће чланови БРИКС сачувати своју контролу над новом структуром – њихов удео у капиталу не сме бити нижи од 55%.

Шеф одељења за међународно тржиште капитала у Институту за светску економију и међународне односе РАН Јаков Миркин је изјавио да ће ова банка бити нова појава. Она за сада не претендује на светску улогу, али се разликује од регионалних развојних банака – Европске, Интерамеричке, Афричке, Азијске и других. Највеће стане у развоју су свесне свог глобалног значаја и формирају своје институте, чворове другог и трећег нивоа у светској финансијској архитектури. За разлику од ММФ и Светске банке, где главну реч воде западне земље, банка БРИКС ће радити првенствено у интересу Русије и других својих оснивача.

Осим улога земаља-учесница, банка БРИКС може добијати новац и од приватних инвеститора. Чланице банке могу да рачунају на преференцијалне третмане у трговини и инвестицијама у оквиру кредитних споразума. То је важно за Кину, Русију и Бразил, који активно сарађују са земљама у развоју. Није искључено ни кредитирање земаља БРИКС.

„Познато је да свом економијама БРИКС“ потребна озбиљна модернизација инфраструктуре. Наша иницијатива за формирање Развојне банке је и усмерена на јачање сарадње у тој области. За годину дана, од самита у Дурбану, ми смо постигли значајан успех у том правцу. Очекујемо да ће у најскорије време бити усаглашена сва остала питања и да ћемо моћи да користимо потенцијал банке за реализацију крупних пројеката у нашим земљама“, подсетио је Владимир Путин уочи самита БРИКС, који почиње данас у Фортелези.

Идеја формирања првих формалних структура савеза је размотрена на сусрету БРИКС у оквиру самита G20у Лос Кабосу још 2012. године. Оба института су осмишљена у оквиру БРИКС као алтернатива Светској банци, која даје повољне кредите за дугорочне пројекте (њен капитал се процењује на $223 милијарде) и Међународном монетарном фонду, који кредитира владе у случају недостатка средстава за покриће текућег дефицита (искључујући последње ревизије квота; његов капитал се процењује на око $360 милијарди), пише „Комерсант“.