Култура није комерцијални пројекат, то је морална категорија

15-06-2014 11:38:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски дом у Београду планира да спроведе ове године низ културних манифестација са невладином организацијом Лига уметности у успону. Она је била формирана пре 10 година у Руском дому у Паризу.

Основна њена делатност је организовање различитих културних програма. При томе у појам ”култура” улаже се посебан смисао. Реч дајемо председнику Лиге Галини Баришњиковој.

- Наша девиза је: Култура није комерцијални пројекат, већ морална категорија. Управо са тим акцентом организујемо своје наступе и припремамо своје програме. Са Србијом ја као председник Лиге имам посебну причу. Прва моја двојезична књига Открили своје срце љубављу, изашла је на руском и србском у преводу Љубинке Милинчић. У тој књизи описивала сам између осталог своја путовања кроз Србију и кроз Црну Гору. Већ сам је представила у Руском дому у Београду 2008. године. А овог пута имамо планиран читав низ манифестација.

Манифестације Лиге уметности у успону ће бити одржане у Руском дому у Београду од 19. до 24. јуна. О томе шта ће видети и чути становници Београда и гости града, Галина Баришњикова говори детаљније.

- Прво ћемо отворити изложбу фотографија Наталије Тоскине Ликови Русије. Ово су фотографије обичних људи. Међу њима су мушка, женска, дечија лица, лица наших свештеника, жанр сцене. Наталија је много путовала по Русији и снимала разне градове. Договорили смо се да по завршетку изложбе она ће оставити део својих радова у Србији. Возиће их по земљи како би могли да их виде они који не могу да дођу у Београд. Само отварање изложбе ће пратити извођење руских романси. То је она музика коју су руски емигранти почеткм 20-их година довезли у Србију, она је блиска руском уху.

Једно вече Лиге уметности у успону у Руском дому у Београду ће бити посвећено трагичном датуму — почетку Великог Отаџбинског рата. У знак сећања на овај догађај ће бити одржана презентација књиге администратора православног сајта pravmir.ru (”Православље и свет”), протојереја Александра Иљјашенка Неизмишљене приче о рату. Ово су сведочења очевидаца која је свештеник сакупљао низ година. Војну тему наставља документарни филм србског драматурга и филмског критичара Божидара Зечевића Савезник са камером о совјетском репортеру Владимиру Јешурину који је прошао сав рат и снимао документарне кадрове ослобађања Београда.

Галина Баришњикова се нада да то неће бити последња оваква манифестација Лиге уметности у успону у Руском Центру за науку и културу у Београду, и да ће се сусрети са београђанима и гостима града наставити убудуће.

- Ми сада преговарамо са директором Руског дома Михаилом Денисовом о могућности одржавања оваквих вечери сваке године. Сада планирамо да организујемо тамо јесењи циклус, где ће се чути не само песме, већ и речи. Планирамо да приредимо књижевно вече и да довеземо три моје нове књиге, од којих је већина посвећена Србији. Надам се да ће до јесени оне бити преведене на србски.

Али то ће бити на јесен. А за сада позивамо све заинтересоване на вече Лиге уметности у успону у Руском дому у Београду од 19. до 24. јуна!

Григориј Соколов,